Twee derde zzp'ers heeft financiële buffer

21/02
2012
dinsdag 21 februari 2012

Twee derde van de zzp’ers (64 procent) kan eventuele inkomstenderving in de toekomst opvangen. De helft van de zzp’ers (49 procent) heeft geld op de bank staan. Ruim een derde (35 procent) heeft (ook) geld in het eigen huis zitten. 12 procent heeft (daarnaast) geld belegd in aandelen, obligaties en dergelijke.

Één op de vijf zzp’ers die een buffer hebben denken hiermee meer dan vier jaar te kunnen overbruggen. Ongeveer de helft (44 procent) van de ondernemers verwacht hiermee maximaal twaalf maanden te kunnen overbruggen. Zzp’ers die in 2007 of later zijn gestart hebben vaker een financiële buffer van maximaal drie maanden.

Partner

Als het helemaal mis zou gaan met het eigen bedrijf dan heeft ruim de helft (55%) van de zzp’ers een partner met eigen inkomsten om op terug te kunnen vallen. Één op de acht zzp’ers (12,5 procent) is hybride ondernemer en heeft naast de inkomsten uit het ondernemerschap loon uit een (parttime) baan. Een kwart (24 procent) van de zzp’ers heeft naast de inkomsten uit het ondernemerschap géén andere bron van inkomsten.

Zzp’ers flexibel

Bijna driekwart (73 procent) van de zzp’ers zou uitbreiding, aanvulling en/of verandering van activiteiten overwegen als hun financiële situatie daarom zou vragen. Zij zouden daarbij eerder specialiseren dan generaliseren binnen hun vakgebied.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering niet populair onder zzp’ers

Ruim tweederde (68 procent) van de zzp’ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Vier op de vijf (80 procent) van hen zijn ook niet van plan dat in de toekomst wel te doen.

Over het KvK Ondernemerspanel

Het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel telt bijna 10.000 leden. Zij nemen deel aan online onderzoek, onder meer over actuele onderwerpen zoals wetswijzigingen, belastingen, effecten van economische crisis en overige ondernemersvraagstukken. Het panel biedt de Kamer van Koophandel ook de kans haar producten en diensten direct af te stemmen op de behoefte van de ondernemers.

Bron: KvK

Datum: dinsdag 21 februari 2012, 11:32
Bron: KvK
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry