Licht economisch herstel; verwachtingen somber

27/02
2012
maandag 27 februari 2012

De economie in Brabant is in het vierde kwartaal van vorig jaar licht hersteld van de forse terugval het kwartaal daarvoor. En hoewel het Brabantse bedrijfsleven het nog altijd beter doet dan het landelijke gemiddelde, zijn de verwachtingen voor dit kwartaal somber.

Dat blijkt uit de conjunctuurenquête COEN die de Kamer van Koophandel Brabant elk kwartaal houdt. Drie van de vier indicatoren laten in het vierde kwartaal een verbetering zien: de economische prestaties gaan van -2,6 naar +4,0; de concurrentiepositie stijgt van +3,0 naar +5,7 en de orderpositie verbetert van -11,4 naar -6,1. Productie & voorraad blijven stabiel op +36,5. De verwachte ontwikkeling van de personeelsomvang baart zorgen. Ondernemers denken in het eerste kwartaal met een kleine 5 procent te moeten inkrimpen. Landelijk bedraagt dit cijfer zelfs ruim 10 procent.

Opvallend is dat regio Den Bosch (Noordoost-Brabant) dit keer het beste heeft gepresteerd. Eerder was dat de regio Eindhoven (Zuidoost-Brabant). Deze neemt nu een middenpositie in. De regio Tilburg (Midden-Brabant) bevindt zich al langer in de achterhoede. Sectoren die zich relatief positief ontwikkeld hebben, zijn de groothandel, detailhandel en zakelijke diensten. Van de groothandel en detailhandel zijn ook de verwachtingen het meest positief. Minder goed is het in het vierde kwartaal gegaan in de vervoersector. Deze zegt last te hebben gehad van onvoldoende vraag (31 procent) en financiële beperkingen (21 procent). De landbouw (16 procent) en detailhandel (14 procent) zeggen geleden te hebben onder het strenge winterweer.

Highlights COEN meting 1e kwartaal 2012 (172 kb)

Bron: KvK Brabant

Datum: maandag 27 februari 2012, 11:54
Bron: KvK
Categorie: Economie
Tags: Eindhoven, Noord-Brabant, Tilburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry