KvK Noord en Gemeente Groningen zetten in op meer opdrachten voor het lokale mkb

12/04
2012
donderdag 12 april 2012

Kamer van Koophandel Noord-Nederland organiseert samen met de gemeente Groningen een bijeenkomst over het inkoopproces van de gemeente. `De gemeente Groningen wil ondernemers laten zien welke activiteiten zij momenteel onderneemt op dit gebied en wil graag met hen hierover in gesprek op zoek naar mogelijke verbeteringen,` vertelt Sibbe van der Molen, hoofd commerciƫle zaken van de gemeente Groningen. `De avond moet een aantal gezamenlijke verbeterpunten opleveren en bevorderen dat in de toekomst meer opdrachten naar het lokale mkb gaan.` De bijeenkomst vindt plaats op 18 april in Hanze Plaza te Groningen.

`Vanuit het bedrijfsleven krijgen wij regelmatig signalen dat weinig opdrachten van de gemeentelijke overheid terecht komen bij het lokale mkb,` vertelt Frans Alting, vestigingsleider KvK Noord-Nederland in Groningen. `Over het algemeen willen gemeenten het mkb in hun regio wel betrekken bij het inkoopbeleid, echter in de uitvoering weten ze elkaar niet altijd te vinden. In onze ervaringen met zowel ondernemers als gemeenten zien we hiervoor twee redenen. Enerzijds hebben ondernemers vaak onvoldoende kennis van het inkoopbeleid binnen hun gemeente en de bijbehorende procedures. Anderzijds is het inkoopproces niet transparant genoeg en hebben de betreffende ambtenaren weinig kennis van de lokale markt en de bedrijven die hierin opereren. Noordelijke ondernemers lopen daardoor opdrachten en omzet mis, en dat terwijl we juist de noordelijke economie willen stimuleren. Wij zoeken de samenwerking op met gemeenten die net als wij lokale ondernemers vaker willen laten profiteren van opdrachten van de gemeente. Tijdens de bijeenkomst brengen we ambtenaren en plaatselijke ondernemers bij elkaar en gaan ze met elkaar in gesprek over hoe de gemeente het inkoopproces mkb-vriendelijker kan maken en wat ze van elkaar nodig hebben om dit te kunnen realiseren.`

De Kamer vertaalt vervolgens de gezamenlijke verbeterpunten samen met ondernemers en inkoopambtenaren naar werkafspraken. Bijvoorbeeld hoe je als ondernemer je nieuwe producten kenbaar maakt bij de gemeente, of hoe de gemeente haar inkooptrajecten communiceert.

Noordelijke bijeenkomstenVeel noordelijke gemeenten willen hun inkoopbeleid mkb-vriendelijker maken. De bijeenkomst met de gemeente Groningen is onderdeel van een noordelijke aanpak, een reeks bijeenkomsten die KvK Noord samen met gemeenten in de drie noordelijke provincies over dit onderwerp organiseert.

Bron: KvK Noord-Nederland

Datum: donderdag 12 april 2012, 12:15
Bron: KvK
Categorie: Economie
Tags: Groningen, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry