Tuinbouwmissie Zuid-Afrika werpt vruchten af

25/04
2012
woensdag 25 april 2012

Een delegatie van 17 bedrijven bezocht 15 t/m 21 april Zuid-Afrika met als inzet: het verkennen van de markt, het binnenhalen van opdrachten en het uitbreiden van hun zakelijk netwerk. Deze handelsmissie was speciaal georganiseerd voor ondernemers uit de tuinbouwsector en leverde direct resultaat op.

De Zuid-Afrikaanse markt groeit. De bevolking is de laatste jaren flink toegenomen en daarmee ook de vraag naar groente en fruit. ‘Ook is er behoefte aan innovatieve ontwikkelingen om water en energiekosten te besparen’, aldus Paulien Dirkzwager, manager Internationale Zaken Kamer van Koophandel Den Haag. ‘Dit biedt kansen voor de Nederlandse tuinbouwsector, bijvoorbeeld door het exporteren van techniek voor kassen en kasinrichting.’

Resultaten
De handelsmissie leidde onder meer tot een deal voor de Van der Knaap Groep. ‘We hebben twee mooie orders afgesloten voor het leveren van kokossubstraten en plantpluggen aan Zuid-Afrikaans kwekers’, aldus André Braam. ‘Ons bedrijf is al een aantal jaar actief in Kenia en Ethiopië en we hadden het vermoeden dat Zuid-Afrika ook een markt met potentie was. De handelsmissie bood ons de mogelijkheid dit verder te onderzoeken én direct nieuwe klanten te werven. De twee afgesloten orders en de goede contacten die zijn gelegd, maken van deze missie voor ons een groot succes’. Ook het bedrijf Svensson boekte resultaat. Maarten Oostenbrink: ‘Wij hebben een deal gesloten voor het leveren van klimaatdoeken aan een bedrijf dat haar kassen energiezuiniger wil inrichten’.

De resultaten kwamen tot stand na een intensief programma waarin bezoeken zijn gebracht aan Zuid-Afrikaanse tuinbouwbedrijven en tuinbouwbeurzen. Daarnaast stonden er afspraken op het programma met lokale en regionale overheden en individuele gesprekken met Zuid-Afrikaanse ondernemers.

Vervolg
‘Om Zuid-Afrikaanse bedrijven uit de tuinbouwsector kennis te laten maken met de Nederlandse markt, organiseren we dit najaar ook nog een inkomende handelsmissie’, aldus Dirkzwager. ‘Hiervoor worden bedrijfsbezoeken georganiseerd en staat matchmaking centraal’.

Subsidie Internationaal Ondernemen
MKB-ondernemers die internationaal willen gaan ondernemen, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling ‘Starters International Business’ (SIB). Er zijn dit jaar 500 vouchers van € 2.400,- beschikbaar voor advies en begeleiding. Meer informatie en voorwaarden: www.kvk.nl/sib

Handelsmissies en spreekdagen
In juni staat een tuinbouwmissie naar Australië gepland. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Paulien Dirkzwager, telefoon 088 588 80 30. Een overzicht van alle handelsmissies staat op www.kvk.nl/ondernemen/internationale-handel/handelsmissies/. Ondernemers die dichterbij huis willen blijven, kunnen 9 mei naar de Spreekdag Internationaal Ondernemen in Den Haag. Er zijn gespreksmogelijkheden met lokale handelsmedewerkers van Nederlandse ambassades uit de hele wereld.

Bron: KvK Den Haag

Datum: woensdag 25 april 2012, 16:18
Bron: KvK
Categorie: Economie
Tags: Kenia

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry