Principeakkoord Eurogroep over directe steun uit ESM aan noodlijdende banken

21/06
2013
De Eurogroep heeft donderdagavond onder leiding van de voorzitter Jeroen Dijsselbloem een akkoord bereikt over directe steun aan noodlijdende banken uit het Europese noodfonds ESM. Dit is een belangrijke bouwsteen voor de bankenunie. De maatregel moet voorkomen dat een bankencrisis leidt tot een nationale schuldencrisis.

De ministers van de eurolanden hebben besloten om in het ESM maximaal € 60 mrd te reserveren voor directe bankensteun in de eurozone. Het akkoord wordt de komende maanden verder uitgewerkt en moet nog goedgekeurd worden door de nationale parlementen van de eurolanden.

Een lening uit het ESM voor een bank kan alleen onder strikte voorwaarden:

Eerst probeert een bank in problemen zelf geld op de kapitaalmarkt te lenen. Als dat niet lukt moet er een bijdrage komen van de aandeelhouders, obligatiehouders en eventueel ook grote spaarders (tegoeden boven de € 100.000) in lijn met de nog te bepalen richtlijn over de afwikkeling van banken (RRD). Aan het betrokken euroland wordt een bijdrage gevraagd die kan oplopen tot 20% van het bedrag dat het noodfonds ESM verstrekt. Ook kan het ESM eisen stellen aan salariëring en bonussen van de directie van de bank. Een bank krijgt alleen noodsteun uit het ESM als die bank de financiële stabiliteit van de hele eurozone in gevaar brengt. Het noodfonds ESM kan in totaal € 500 mrd uitlenen; Nederland staat garant voor € 40 mrd. Eerder was er al overeenstemming over één Europese toezichthouder voor banken. Dit is een tweede stap richting de vorming van een bankenunie.

Datum: vrijdag 21 juni 2013, 12:51
Bron: Ministerie van Financien
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry