Budget Internationale Veiligheid combineert ontwikkeling, veiligheid en diplomatie

12/07
2013
Internationale veiligheid vraagt veelal om een combinatie van ontwikkeling, veiligheid en diplomatie. Nederland loopt met deze 3D-aanpak (Development, Defence, Diplomacy) internationaal voorop en wil zich binnen de NAVO, EU en VN tot gidsland ontwikkelen. Met het nieuwe Budget Internationale Veiligheid (BIV) stelt het kabinet jaarlijks 250 miljoen euro beschikbaar voor activiteiten op dit vlak. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer die nader invulling geeft aan de afspraken hierover in het regeerakkoord.

Met het BIV wil Nederland werken aan een goed functionerende internationale rechtsorde. Daarmee dient het budget ook Nederlandse economische en veiligheidsbelangen, waarbij het uitgangspunt is dat de activiteiten ontwikkelingsrelevant zijn en bijdragen aan het oplossen van problemen in ontwikkelingslanden en fragiele regio’s. Dat houdt in dat de Nederlandse inzet onder andere een bijdrage levert aan de bescherming van de burgerbevolking, het voorkomen van humanitaire crises, het bevorderen van mensenrechten, duurzame veiligheid en stabiliteit, en het invullen van bondgenootschappelijke verplichtingen.

Uit het BIV kunnen activiteiten worden gefinancierd, variërend van bijvoorbeeld de ondersteuning van vredesmissies, opleiding en training van politieagenten, grensbewaking, bescherming van goederenstromen en verbetering van de rechtspraak. Voorbeelden zijn de Nederlandse bijdrage aan UNMISS in Zuid-Soedan, de ISAF-missie in Afghanistan, het vredesopbouwprogramma in Burundi en de anti-piraterijoperaties EU-Atalanta en Ocean Shield in de Golf van Aden en de EU-trainingsmissie in Somalië. Tevens valt te denken aan de inzet van transportvliegtuigen en de kosten van beveiliging van diplomaten en ambassades in gebieden waar dat noodzakelijk is. Het BIV zal niet worden ingezet voor het verlenen van noodhulp of het in stand houden van de krijgsmacht.

Het budget komt op de begroting van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij besluit in overeenstemming met de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken over de aanwending van de middelen uit het BIV. Ook de inzet van Veiligheid en Justitie maakt, daar waar nodig, deel uit van de geïntegreerde aanpak.

Zie ook

Ministerraad 12 juli 2013

Internationale vrede en veiligheid

Verantwoordelijke ministeries

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Defensie

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Datum: vrijdag 12 juli 2013, 14:30
Bron: Ministerie van Justitie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Burundi, Soedan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry