Economische verwachtingen somber; enkel lichtpuntje

27/11
2012
dinsdag 27 november 2012

De verwachtingen van Brabantse ondernemers voor het vierde kwartaal van dit jaar zijn iets positiever als het gaat om de omzet (saldo +5 procent) en de export (saldo +7 procent). Dit heeft ongetwijfeld te maken met de naderende feestdagen. Maar op veel fronten zien we de stemming verder verslechteren.

Als het gaat om indicatoren als winst, personeel, economisch klimaat en investeringen zijn de verwachtingen somber en hebben de meeste bedrijven weinig reden tot optimisme. Dit wordt onderstreept door het tegenvallende groeicijfer voor de Nederlandse economie in het derde kwartaal (-1,1 procent).

De verwachting is dat de werkgelegenheid in Brabant opnieuw hard onderuit gaat in het vierde kwartaal (saldo -18 procent). Dit sluit aan bij de ontwikkeling van de werkloosheid in Nederland. Deze is in oktober opgelopen tot 6,8 procent van de beroepsbevolking. Voor 2013 verwacht het Brabantse bedrijfsleven een verdere afname van de werkgelegenheid. Ook het aantal ondernemers dat een afname van de winst verwacht, is opnieuw toegenomen.

Pluspunt is dat de Brabantse economie het nog altijd iets beter doet dan landelijk, al is het verschil niet meer zo groot. Op vier van de zes hoofdindicatoren scoort Brabant beter dan Nederland als geheel. De detailhandel is het meest positief over het vierde kwartaal. De bouw en landbouw verwachten verdere malaise.

Conjunctuurenquête 2012 vierde kwartaal Provincie Noord-Brabant (561 kb)

Bron: KvK

Datum: dinsdag 27 november 2012, 09:02
Bron: KvK
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry