Stimuleringsbijdrage KvK voor Oirschot, Bergeijk en Boxtel

21/12
2012
vrijdag 21 december 2012

Een aantrekkelijk, schoon en veilig centrum waar het zowel voor de ondernemer als de consument goed toeven is. Daar heb je als individuele ondernemer weinig invloed op. De oplossing ligt in de samenwerking tussen de belanghebbende partijen. En daar draait het bij centrummanagement om. Het is inmiddels in veel Brabantse gemeenten het antwoord op de problemen waarmee menig centrum wordt geconfronteerd.

KvK Brabant ondersteunt deze initiatieven via de Stimuleringsregeling Centrummanagement. Deze stimulans is in de regio inmiddels gegeven aan ruim 40 verschillende initiatieven. Deze maand is de regeling toegekend aan initiatieven in Oirschot, Bergeijk en Boxtel.

Oirschot trekt centrummanager aan

Op woensdag 12 december is na anderhalf jaar van voorbereiding in Oirschot de Stichting Centrummanagement opgericht. Dit samenwerkingsverband van winkeliers, horeca, vastgoed en gemeente moet het centrum aantrekkelijker maken voor het publiek. De samenwerking richt zich onder meer op evenementen, marketing en promotie. Trekker van dit alles wordt de in februari aan te stellen centrummanager. Die wordt daarbij ondersteund door een nog op te richten vereniging van vastgoedeigenaren, diverse werkgroepen en de gemeente. De financiering is geregeld vanuit een ondernemersfonds dat wordt gevoed via een verplichte reclameheffing op basis van OZB waarde. Deze heffing wordt op 1 januari 2013 ingevoerd. Tijdens de oprichtingsbijeenkomst reikte KvK-bestuurslid Jan van Vroenhoven de stimuleringsregeling uit aan Hans Markus, de kersverse bestuursvoorzitter van Stichting Centrummanagement Oirschot en aan wethouder Piet Machielsen die ook in de Raad van Toezicht van de stichting zit. Oirschot ontving al eerder een stimuleringsregeling om de voorbereidingsfase succesvol te laten verlopen.

De 50e bijdrage uitgereikt aan Bergeijk

Dinsdag 18 december ontving Bergeijk de stimuleringsbijdrage. De uitreiking van de voucher van de KvK vond plaats tijdens de aftrap van de werkgroepen die “van onderaf” vorm en inhoud gaan geven aan centrummanagement in Bergeijk. De basis hiervoor is gelegd in het plan van aanpak “Naar een ‘kloppender’ winkelhart” dat op 31 oktober door de initiatiefgroep is gepresenteerd. Dit plan behelst twee belangrijke stappen om te komen tot CM in Bergeijk te weten het opstellen van een beleidsplan en de implementatie van de organisatiestructuur en een ondernemersfonds. Voor KvK Brabant had de uitreiking een feestelijk tintje aangezien het de 50e stimuleringsbijdrage is die is toegekend. Hiermee is ruim de helft van het programmabudget van 1 miljoen euro rechtstreeks uitgekeerd aan regionale initiatieven. Paul Gerrits, voorzitter Winkelhart Bergeijk en wethouder Mathijs Kuijken ontvingen dinsdagavond de bijdrage uit handen van Berry Welten, vice-voorzitter KvK Brabant.

Boxtel voert reclamebelasting in

Ook Boxtel gaat aan de slag met het aantrekkelijker maken van het winkelgebied om hiermee een impuls te geven aan winkelen en uitgaan. Bijvoorbeeld door de organisatie van meer evenementen. Hiervoor is een centrummanager aangetrokken die op 1 januari aan de slag gaat. Op die datum wordt tevens de verplichte reclamebelasting ingevoerd voor het ondernemersfonds waaruit de activiteiten worden gefinancierd. Zowel voor het verder professionaliseren van centrummanagement als het uitvoeren van projecten heeft Boxtel de komende tijd behoefte aan extra ondersteuning. Die krijgen ze via de stimuleringsregeling van de KvK Brabant. Willemijn Wijdenes, secretaris van de Ondernemersvereniging Centrum Boxtel (OCB) en wethouder Wim van der Zanden namen woensdag 19 december een cheque van vicevoorzitter Berry Welten van de Kamer van Koophandel in ontvangst.

Programma Centrummanagement Brabant

Centrummanagement moet leiden tot krachtige en aantrekkelijke winkelcentra. De KvK vindt goed functionerende dorps- en stadscentra belangrijk voor het lokale en regionale vestigingsklimaat en wil daar een actieve bijdrage aan leveren. Het Programma Centrummanagement is in 2008 gestart met een budget van 1 miljoen euro. Ruim 50 keer is een stimuleringsbijdrage uitgereikt van 10.000 euro voor de start en professionalisering van een centrummanagementinitiatief. Deze regeling behelst naast een financiële bijdrage ook inhoudelijke ondersteuning en coaching vanuit de KvK om het proces succesvol te laten verlopen. Er wordt meegedacht over en meegewerkt aan het bepalen van gezamenlijke ambities, het opstellen van plannen van aanpak, organisatiestructuren en het instellen van ondernemersfondsen. De stimuleringsregeling is bedoeld voor lokale organisaties, winkeliers- en ondernemersverenigingen, en lokaal gedragen initiatiefgroepen die centrummanagement willen opstarten of verder professionaliseren. Vanwege de beëindiging van het programma kunnen nieuwe aanvragen niet meer worden ingediend.

Bron: KvK Brabant

Datum: vrijdag 21 december 2012, 08:46
Bron: KvK
Categorie: Economie
Tags: Bergeijk, Boxtel, Leiden, Noord-Brabant, Oirschot, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry