Port of Utrecht van start

23/01
2013
woensdag 23 januari 2013

Beter samenwerken, minder kilometers, minder uitstoot

Port Of Utrecht biedt bedrijven in de regio Utrecht een duurzaam en innovatief multimodaal knooppunt voor logistieke activiteiten. Op 23 januari 2013 ondertekenen gemeente Utrecht en bedrijfsleven in Utrecht een samenwerkingsverklaring voor onder andere de bundeling van ladingstromen. Het samenvoegen van goederen maakt dat de beladingsgraad omhoog gaat, het aantal transportbewegingen afneemt, het energieverbruik vermindert en de uitstoot daalt. Het industrieterrein Lage Weide in Utrecht speelt hierin een belangrijke rol als multimodale poort voor deze regio.

Duurzame logistiek
De regio Utrecht is centraal gelegen en beschikt over een uitgebreid netwerk van wegen, havens en spooraansluitingen. Het publiek-private initiatief Port Of Utrecht richt zich op het efficiënter organiseren van goederenstromen van en naar de regio Utrecht. Theo van Oijen, voorzitter Port Of Utrecht: “Dit initiatief draagt concreet bij aan duurzame logistiek en een schonere leefomgeving. Er is een sterk fundament gelegd voor samenwerking en uitvoering van diverse logistieke projecten. Eén van de projecten is Roll on Roll off. Dit kansrijke vervoersconcept levert een substantiële reductie van wegkilometers en CO2 op”.

Verkeerstoren

In 2013 starten een aantal concrete projecten waarin de verschillende partijen van Port of Utrecht samenwerken. Deze projecten zijn gericht op het bundelen van goederenstromen door het combineren van wegvervoer met binnenvaart en railvervoer en op het verhogen van de efficiency van de verschillende vervoerwijzen. Eén van de projecten die invulling geeft aan een nieuwe manier van werken in de logistiek is het project Verkeerstoren. Een neutrale organisatie, speciaal ingesteld voor dit project, zorgt voor de optimalisatie van de ladingafwikkeling en bemiddelt in het uitwisselen van te vervoeren goederen.

Veel animo bedrijfsleven

Met het initiatief Port Of Utrecht bundelen het bedrijfsleven en de overheid de krachten. 20 toonaangevende logistieke bedrijven werken al mee aan dit project en er wordt met nog meer bedrijven gesproken. Tijdens de lancering van het initiatief op 23 januari wordt het startschot gegeven van deze bijzondere samenwerking. Hiervoor ondertekenen de leden van de stuurgroep een samenwerkingsverklaring. De stuurgroep bestaat uit EVO, gemeente Utrecht, Industrievereniging Lage Weide, Kamer van Koophandel Midden-Nederland, Koninklijke Schuttevaer en TLN. De Kamer van Koophandel Midden-Nederland is coördinator van de samenwerking en spreekt van een uniek initiatief voor de verduurzaming van logistiek.

Bron: Port of Utrecht

Datum: woensdag 23 januari 2013, 15:01
Bron: KvK
Categorie: Economie
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry