Bevingsgevaar ook impact op mkb-bedrijven Groningen

06/02
2013
woensdag 6 februari 2013

KvK Noord brengt economische belangen kerngebied bevingsgevaar in kaartIn het geïnventariseerde bevingsgebied, een kerngebied rondom Loppersum en vier cirkels daaromheen, is een groot aantal bedrijven gevestigd die een substantieel economische toegevoegde waarde genereren. De vergrote kans op bevingen in dit gebied vergroot ook de kans op forse schade, zowel materieel als economisch, navenant. De economische belangen zijn groot.

Inventarisatie bedrijfslevenHet bedrijfsleven in het betroffen gebied bestaat vooral uit mkb-bedrijven en bedrijven in de agrarische sector (naar aard en omvang beschreven in de bijlage). In het Eemsmondgebied gaat het meer specifiek om een aantal bedrijven met een hoge kapitaalintensiteit qua investeringen en investeringsprocessen. Ruim 11.000 bedrijven zijn in dit gebied gevestigd die een afzet van ruim 5 miljard en een bruto toegevoegde waarde in het gebied van circa 22 miljard euro genereren. Alleen al in het gebied Eemshaven/Delfzijl wordt het totaal geïnvesteerd vermogen en de vervangingswaarde in de sectoren chemie, energie en metaal, geschat op circa 10 miljard euro.

Economisch risicoDe sterk toegenomen aardbevingsgevoeligheid raakt de economische belangen direct. Niet alleen door mogelijke fysieke schade, ook schade door omzetverlies. Het kan daarnaast een negatieve uitwerking hebben op het ondernemersklimaat.

Beroep op Minister KampDaarom heeft de KvK Noord, mede namens VNO-NCW Noord, MKB Nederland-Noord, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta en Groningen Seaports, bij Minister Kamp en de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken bepleit dat deze belangen in de besluitvorming over te nemen maatregelen en voorzieningen zwaar worden meegewogen.

Download

Bijlage: Aardbevingsgebied rondom provincie Groningen (totaal) (784 kb) Bron: KvK Noord

Datum: woensdag 6 februari 2013, 10:32
Bron: KvK
Categorie: Economie
Tags: Delfzijl, Groningen, Loppersum

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry