Ondernemers Flevoland: terugloop omzet en export 1e kwartaal 2013

20/02
2013
woensdag 20 februari 2013

PersberichtOndernemers in Flevoland verwachten nog zware tijden in het eerste kwartaal van 2013. Dit blijkt uit de nieuwe Conjunctuurenquête Nederland (COEN) van de Kamer van Koophandel. Ondanks dat de ondernemers nog enigszins positief gestemd waren over het vierde kwartaal 2012 - vanwege de seizoenseffecten - denken zij in het eerste kwartaal van 2013 nog meer veel hinder te ondervinden van de economische crisis. 28% van de ondervraagden houdt rekening met omzetverlies. Hierdoor daalt de investeringsbereidheid van ondernemers.

ExportverwachtingenOpvallend is vooral dat zij een verdere afname van de export verwachten. Per saldo verwacht 30% van de Flevolandse ondernemers een daling van de buitenlandse omzet. Dit betreft vooral ondernemers in de sectoren zakelijke dienstverlening (-67%) en vervoer, opslag en communicatie (-35%). Deze sectoren vertonen een grillig beeld en drukken een zware stempel op de economie in Flevoland. Toch verwacht 23% van de ondernemers in de sector industrie per saldo een exportgroei. Industriële ondernemers in Flevoland zijn in het eerste kwartaal van 2013 positiever gestemd over de export dan in voorgaande jaren.

Somberheid voert boventoonIn het vierde kwartaal van 2012 is de economie in Flevoland in meerdere opzichten verslechterd. Flevolandse ondernemers zijn flink negatief gestemd over het economisch klimaat, de export en de personeelssterkte. Flevolandse ondernemers beoordeelden de export en personeelssterkte het slechtst van alle ondernemers in Nederland. Per saldo zag 29% van de ondernemers de personeelssterkte verslechteren.

Opvallend genoeg constateerden de Flevolandse ondernemers per saldo nog wel een groei van de omzet in het vierde kwartaal van 2012. In geen enkele andere provincie waren de ondernemers zo positief gestemd over de omzet voor dat kwartaal. Vooral ondernemers in de sectoren zakelijke dienstverlening en vervoer, opslag en communicatie realiseerden een omzetgroei in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar.

COEN-rapport

Bron: KvK

Datum: woensdag 20 februari 2013, 08:36
Bron: KvK
Categorie: Economie
Tags: Flevoland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry