Brabant topper op het gebied van octrooien

24/04
2013
woensdag 24 april 2013

Brabant neemt nog steeds een toppositie in als het gaat om het aanvragen van octrooien. In het werkgebied van KvK Brabant is het aantal octrooien hoger dan het landelijke gemiddelde. De hoogste dichtheid van heel Nederland is te vinden in de regio Zuidoost.

De octrooiaanvragende bedrijven zijn vooral geconcentreerd in en rondom Eindhoven, Boxmeer, Oss, Uden, Waalwijk en Tilburg. De belangrijkste octrooiaanvragers zijn Philips, NXP en ASML. Deze bedrijven zijn samen goed voor 95,4 procent van het totale aantal aanvragen. Naast deze top 3 is ook nog een groot aantal kleinere bedrijven actief bezig met het creëren én beschermen van intellectueel eigendom. Ook zonder de top 3 scoort de regio dus goed. Dat blijkt uit onderzoek van Adviesbureau Panteia/EIM. Dit bureau heeft in opdracht van de Kamer van Koophandel Brabant het onderzoek “Innovatiekracht Topsectoren’’ geregionaliseerd.

Octrooien worden breed gezien als een belangrijke indicator voor het meten van innovatie. Een octrooi is een exclusief recht tot het industrieel maken of verkopen van een product of het exploiteren van een uitvinding. Daarnaast gebruiken bedrijven merken en modellen om hun innovaties te beschermen.

De merkaanvragende bedrijven concentreren zich vooral in de gemeenten Eindhoven en ’s-Hertogenbosch, en in mindere mate in Tilburg en Waalwijk. De top 5 van merkaanvragende bedrijven bestaat uit Philips, Intervet, Organon, Essent en Bavaria.

Bron: KvK Brabant

Datum: woensdag 24 april 2013, 08:38
Bron: KvK
Categorie: Economie
Tags: Boxmeer, Eindhoven, Noord-Brabant, Oss, Tilburg, Uden, Waalwijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry