Europa vanuit de ruimte

19/07
2013
Sinds de jaren 70 wordt er gebruik gemaakt van weersatellieten. Terwijl de eerste opnames alles behalve scherp en actueel waren, ontvangen we tegenwoordig om het kwartier een afbeelding gemaakt door Ć©Ć©n van de weersatellieten die in een baan om de aarde zijn gebracht.

Het gaat hier onder andere om zogenaamde geostationaire satellieten die op een hoogte van bijna 36.000 kilometer om de aarde cirkelen met dezelfde snelheid waarmee de aarde draait. Hierdoor kan een geostationaire satelliet elke keer een afbeelding van het zelfde stukje aarde maken. Voor Europa maakt de satelliet Meteosat de fotoā€™s en Amerika wordt op de gevoelige plaat gelegd door de GOES.

Er zijn ook polaire satellieten. Deze bevinden zich op een hoogte van zoā€™n 800 km en bewegen van pool tot pool. Als gevolg van deze beweging maakt een polaire satelliet niet van hetzelfde stukje aarde een foto. Elke foto beslaat weer een ander stukje van onze planeet. Hierdoor maakt een polaire satelliet vaak maar Ć©Ć©n of twee fotoā€™s van dezelfde locatie. De mooiste en meest scherpe satellietbeelden zijn afkomstig van polaire satellieten en dan vooral van de Terra- of Aqua-satelliet.

Met het huidige zomerweer, waar voorlopig weinig verandering in lijkt te komen, is het misschien interessanter om te kijken wat de satellieten vanuit de ruimte zien. We bekijken enkele Meteosatbeelden van vandaag en willen de opname van de Terra-satelliet van gisteren ook nog even meenemen.

Diverse wolkensoorten
Vanaf grote hoogte zijn verschillende wolken heel goed zichtbaar. Satellieten die infraroodfotoā€™s maken kunnen heel veel vertellen over de hoogte van wolken. Hoe hoger wolken hangen, hoe kouder het is. Wolken dicht aan het aardoppervlak zijn daardoor vooral grijs terwijl hoge bewolking juist enorm wit zal afsteken. Tijdens de daglichtperiode kunnen satellieten ook zogenaamde visuele plaatjes doorsturen. Ook op dit soort plaatsen zijn verschillende wolkensoorten duidelijk zichtbaar.

Lage bewolking
Vandaag begon de dag in delen van Drenthe en Overijssel met mist en laaghangende bewolking. Op een visuele foto van vanmorgen waren de restanten hiervan nog zichtbaar. Ook langs de Engelse oostkust waren wat velden met laaghangende bewolking zichtbaar, net als in grote delen van Portugal. Met het oplopen van de temperatuur loste de laaghangende bewolking boven land snel op, boven het koudere zeewater was deze bewolking een stuk hardnekkiger.

Een andere soort lage wolken is zichtbaar boven het centrale en oostelijke deel van Europa. In de loop van de ochtend liep de temperatuur snel op en kwam de thermiek op gang (het stijgen van luchtbellen waarbij het luchtpakketje op een gegeven moment gaat condenseren en er een stapelwolk ontstaat). Boven het zuiden van Polen, OekraĆÆne en ook de Karpaten in RoemeniĆ« kwamen in de loop van de ochtend steeds meer kleine witte spikkels tevoorschijn. Elk wit plukje is een stapelwolk. Deze stapelwolken waren op de webcam van Lviv in Oekraine goed te zien.

Meer bewolking
Boven het midden van Frankrijk zien we ook een groot gebied met wolken liggen. Het zijn restanten van onweersbuien die gisteren in de loop van de middag boven de Franse Alpen (Alpe d'Huez) en het Centraal-Massief tot ontwikkeling waren gekomen. Met een zwak oostelijke windje, dreven deze wolken (en ook nog een paar buien) heel langzaam richting de Vendee.

Bewolking is er ook aanwezig boven het noorden van Europa. Terwijl een krachtig hogedrukgebied boven de zuidelijke Noordzee en de Britse Eilanden regenstoringen voor ons op afstand weet te houden, is het in het uiterste noorden van Europa behoorlijk wisselvallig.

Een zwak frontje kan aan de oostflank van het hogedrukgebied over Zuid-Scandinaviƫ en de Noordzee langzaam zuidwaarts trekken. Echt actief is het front niet, maar morgenochtend is het op veel plaatsen bewolkt en lokaal valt er ook een beetje motregen. In de middag begint de bewolking op te lossen en morgenavond komt op veel plaatsen de zon nog even mooi tevoorschijn.

Opvallend is ook het zonnige weer in Ierland, Wales en grote delen van Engeland en Schotland. Alleen langs de Engelse oostkust zagen we wat bewolking, en ook in het uiterste noorden van Schotland schuiven soms wolkenvelden van zee het land op. Op de meeste stranden rond de Middellandse zee zal de zon vanmiddag ook uitbundig schijnen, maar er zijn een paar uitzonderingen. Rond Barcelona zit een bewolkingspluk en ook op Corsica zorgen restanten van buien ervoor dat de zon af en toe wordt afgeschermd. De Griekse eilanden blaken dan weer wel in de zon, al zijn op Kreta wel een paar wolken ontstaan.

Terra
Gisteren werd er door de polaire satelliet ā€œTerraā€ nog een prachtige opname gemaakt. Hierop zien we een deel van Engeland en verder Nederland en BelgiĆ«. Boven delen van Friesland, Groningen en Drenthe zijn stapelwolken zichtbaar en ook in de omgeving van Rotterdam zijn een aantal stapelwolken te zien. Meest in het oog springend is natuurlijk de bewolking op de zuidelijke Noordzee. Het gaat om laaghangende bewolking en mist boven het koude zeewater. Met een noordelijke wind reikt het tot over een deel van de Engelse oostkust en de Thamesmonding. Ook het noordwesten van Frankrijk zat in de grijzigheid en ook de Belgische kust, het westen van Zeeland en de regio rond Hoek van Holland had enige tijd met lage wolken en mist te maken. Terwijl 95% van de Benelux in de zon zat, was het op enkele stranden (tijdelijk) grijs en fris. Leuk detail is dat de bewolking eenmaal boven land oplost, maar tussen Calais en Dover netjes het Kanaal in kan schuiven.

Naast wolken laat de afbeelding van de Terra-satelliet nog meer zien. Zo is het Westland duidelijk te zien, de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de deels drooggevallen Waddenzee. Ook steden zoals Londen en Antwerpen zijn duidelijk zichtbaar.

Uiteraard is er op de Terra- als Meteosatbeelden nog veel meer te zien, maar we hebben de meest in het oog springende zaken er even uitgehaald. Wilt u zelf de laatste satellietbeelden bekijken? Op uw mobiel kan dit met onze app Weatherpro en via onze website via deze link.

Bron: Meteo Consult, Meteosat, NOAA, MODIS, Terra, NASA, Diverse webcams

Datum: vrijdag 19 juli 2013, 12:37
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Barcelona, Drenthe, Frankrijk, Friesland, Goes, Groningen, Ierland, Londen, Noordelijke, Overijssel, Polen, Portugal, Rotterdam, Spanje, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Verenigd Koninkrijk, Westland, Zeeland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry