Hitte in Nederland en Europa

25/07
2013
Rond het middaguur werd in De Bilt de grens van 25 graden overschreden. Daarmee was de 39ste hittegolf sinds 1901 een feit.

De afgelopen jaren bleef een hittegolf in ons land uit, want we moeten terug naar de zomer van 2006 voor de laatste landelijke hittegolf. Deze duurde overigens 16 dagen en eerder die zomer was er ook al sprake van een hittegolf die een periode van 7 dagen besloeg. Het is opvallend dat we na 2006 zo lang hebben moeten wachten op een hittegolf. Sinds het begin van de jaren 90 kwam het om de 1 à 2 jaar tot een hittegolf, toch hebben we ooit weleens langer moeten wachten. Zo moesten we tussen 1950 en 1975 maar liefst 25 jaar wachten op een periode van tenminste 5 dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden waarbij het op drie dagen ook nog eens 30 graden werd.

De huidige hittegolf is na vandaag niet gelijk voorbij. Er volgen een paar broeierige dagen waarbij de zon zo nu en dan zal doorbreken en er ook een aantal onweersbuien over het land schuiven. De zwaarste buien staan voor zaterdag op de planning, al kan het morgen en zondag ook regionaal tot een stevige bui komen. Met 25 tot 27 graden in De Bilt duurt de hittegolf nog voort. Vanaf zondag of maandag zal de maximumtemperatuur onder de zomerse grens van 25 graden uitkomen, en dan is deze officieel voorbij.
Ook in de landen om ons heen is het warm. Vorige week nog schreven we over de hitte in Ierland en Groot-Brittannië, maar daar zorgen wolken en een paar buien voor enige tempering van de warmte. Op het continent zijn ook wel enkele onweersbuien actief, maar die zorgen absoluut niet voor verkoeling. Het lijkt de komende dagen in een deel van Europa zelfs nog een stuk warmer te worden.

Frankrijk, Spanje en Portugal
In het zuidwesten van Europa is het warm, zoals dat ook hoort in deze tijd van het jaar. De hoogste temperaturen worden steevast in het binnenland gemeten. Soms is het in Extremadura of Andalusië zelfs 40 graden. Eenmaal de Pyreneeën over is het nauwelijks koeler. Op veel plaatsen wordt het meer dan 30 graden en de komende dagen gaat het kwik nog verder omhoog. Voor de Nederlandse vakantiegangers in Frankrijk wordt het de komende dagen behoorlijk zweten. Normandië en Bretagne ontspringen de dans, maar verder oostwaarts wordt het enkele dagen tussen 32 en 37 graden en ’s nachts blijft het ook behoorlijk warm. Vanaf zondag koelt het af, maar dat levert lokaal wel zwaar onweer op.

Midden-Europa
De warmte uit Zuid-Europa zal zich dit weekend ook uitbreiden richting het midden van Europa. In Duitsland, polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en de Alpenregio wordt het enkele dagen snikheet. Records zullen er niet verbroken worden, maar zaterdag en zondag kan het in Duitsland lokaal 35 of 36 graden worden en ook in Wenen, Boedapest en Bratislava komt het kwik beide dagen op 35 tot 38 graden uit. Maandag wordt de hitte verdreven en ook dat zal wel weer voor spectaculair onweer zorgen. Voordat de buien Hongarije, Kroatië en Servië hebben bereikt, kan het daar lokaal opwarmen tot 40 graden!

Onweersbuien
Het verdrijven van de hitte in onze omgeving neemt drie dagen in beslag. Dagen waarop het regelmatig tot de vorming van onweersbuien komt. Zoals zo vaak bij de vorming van onweer op de grens tussen hele warme en een stuk koelere lucht is pas op het laatste moment duidelijk wanneer de buien het zwaarst uitpakken en welk deel van het land ze zullen aandoen.

Maandag en dinsdag kunnen we typisch Hollands zomerweer verwachten. Zon en wolken wisselen elkaar af, er valt een enkele bui en het wordt 20 tot 25 graden. Toch lijkt het erop dat in de loop van de volgende week een portie tropische lucht uit Zuid-Europa en het noorden van Afrika zich opnieuw noordwaarts gaat uitbreiden en ons weer een paar warme dagen gaat opleveren.

Bron: Meteo Consult, ECMWF

Datum: donderdag 25 juli 2013, 13:43
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Utrecht, Wenen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry