Stroboscopisch onweer, later nieuwe hitte

28/07
2013
Zaterdagochtend trok eerst een lijnvormig buiencluster over het land. De buienzone die vervolgens tijdens de nacht naar zondag over schoof, was van een nog pittiger kaliber, met her en der een bijna stroboscopisch aandoend bliksemspektakel. Vooral het zuiden, midden en oosten van het land kregen er flink van langs. Onze vaste waarnemer Martin de Jongh uit Rheden meldde "nog nooit zolang en in één stuk door zoveel bliksemflitsen gezien en zoveel onweer gehoord. Het was heftig om te horen, terwijl aan de overkant de mensen in een tent of caravan liggen te slapen. Er is onder andere een hooiberg in Velp in de fik gevlogen door de bliksem en in de Amaliastraat werd een boom ontkroond door de heftige onweersbui."

Inderdaad, in een tentje liggen bij onweer zoals afgelopen nacht, is voorwaar geen pretje. Aannemelijk is dat heel wat campinggasten toch even in de wc's zijn of in de auto zijn gaan schuilen. De buien die over ons heen schoven, kwamen uit Frankrijk. Daar ontstonden ze in de loop van zaterdagmiddag.

La France
In Nederland haalden we zaterdagmiddag, na de ochtendbuien, nergens meer 30 graden. Sterker nog, de maxima lagen rond 25 graden, en met 25,4 graden in De Bilt werd de hittegolf met nog een dag aangesterkt. Te Frankrijk was het juist wel een snoeihete dag. In de centrale, zuidelijke en oostelijke regio’s van Frankrijk was het overal dik 30 graden. De maximumtemperaturen kwamen zelfs op grote schaal rond 34 a 35 graden te liggen. Een aantal toppers was in het noordoosten te vinden; Mulhouse (36,9 graden) en Colmar (38,2 graden). Boven Frankrijk lag ondertussen een ‘thermische’ scheidslijn. Op die lijn, te zien op de figuur naast het verhaal, vond een overgang plaats van verschillende luchtsoorten. De oostelijke helft van het land had namelijk een zuidelijke wind, droge lucht en zeer hoge temperaturen. De westelijke delen van het land bevonden zich in minder hete maar wel vochtigere lucht.

Datum: zondag 28 juli 2013, 15:22
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Frankrijk, Gelderland, Rheden, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry