Toch geen mythe: mensen slapen echt slechter als het volle maan is

26/07
2013
Sommige mensen hebben het idee slechter te slapen als het volle maan is. Nieuw onderzoek toont nu aan dat dat niet tussen de oren zit. Er is namelijk wel degelijk een verband tussen de maancyclus en het slaapgedrag van mensen.

Onderzoekers van de universiteit van Basel verzamelden dertig proefpersonen en lieten ze een aantal nachten in een laboratorium slapen. Terwijl de proefpersonen op één oor lagen, hielden de onderzoekers hun hersenactiviteit, oogbewegingen en hormoonproductie in de gaten.

Korter slapen

Uit het experiment blijkt dat mensen bij volle maan niet alleen het idee hebben dat ze slechter slapen: ze slapen ook echt slechter. Zo bleek bij volle maan de activiteit in de hersendelen die geassocieerd worden met een diepe slaap met zo’n dertig procent af te nemen. Ook hadden mensen bij volle maan gemiddeld vijf minuten meer nodig om in slaap te vallen. Gemiddeld sliepen de proefpersonen bij volle maan bovendien twintig minuten korter dan normaal. “Dit is het eerste betrouwbare bewijs dat de maancyclus het slaapritme in mensen kan beïnvloeden,” vertelt onderzoeker Christian Cajochen.

Datum: vrijdag 26 juli 2013, 08:41
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry