Opwarmende aarde last een pauze in (maar gaat straks weer verder)

24/07
2013
Sinds de jaren ’70 warmde onze planeet enkele decennia op rij vrij snel op. Maar de laatste tien tot vijftien jaar lijkt de opwarming een halt toegeroepen: het gaat lang niet meer zo snel. Is de opwarming gestopt? Nee, zo stellen Engelse onderzoekers. De opwarming is gepauzeerd en gaat dus vroeg of laat weer verder.

De gemiddelde wereldwijde oppervlaktetemperatuur is de laatste jaren amper gestegen. Opvallend, aangezien de temperaturen in de periode ervoor wel snel stegen. Sommige mensen stellen dan ook dat de opwarming van de aarde op zijn einde loopt of dat deze in ieder geval wel mee zal vallen. Maar klopt dat wel? Onderzoekers van het Engelse Met Office beten zich in de materie vast en schreven er een drietal papers over.

Opwarming

In het eerste paper tonen ze aan dat de wereldwijde oppervlaktetemperatuur de laatste jaren inderdaad amper gestegen is. Maar dat wil niet zeggen dat de opwarming geen doorgang meer vindt. Er zijn namelijk meer indicatoren die erop wijzen dat de aarde opwarmt en deze hebben de afgelopen jaren – in tegenstelling tot de wereldwijde gemiddelde oppervlaktetemperatuur – wel een consistente trend laten zien. Als voorbeeld noemen de onderzoekers het feit dat het zeeijs op de Noordpool nog steeds in steeds grotere hoeveelheden smelt.

Datum: woensdag 24 juli 2013, 10:24
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry