Genisten slaan waterput voor brandweer

23/07
2013
Militairen van de landmacht zijn vandaag begonnen met het slaan van een calamiteitenput op de Veluwe. De put in natuurgebied de Posbank bij Rheden voorziet de brandweer van bluswater op een plek waar dat niet voorhanden is.

Niet in de koude kleren

Het boren naar water bij tropische temperaturen ging de 8 genisten niet in de koude kleren zitten. Halverwege de middag waren de militaire bouw – en constructiespecialisten op een diepte van zo’n 17 meter. Pas op 140 meter verwachten ze op het grondwater te stuiten. Ze zijn dus nog een aantal dagen bezig.

Op peil

Volgende week slaat het waterboordetachement van 101 Geniebataljon een tweede exemplaar, een van 100 meter diep. Dan aan de zuidoostelijke rand van de Veluwe, bij het dorpje De Steeg. De putten vergroten de veiligheid in het beschermde natuurgebied. Tegelijkertijd houden de genisten uit Wezep hun vaardigheden en certificering op peil.

Onvoldoende aanwezig

Normaal krijgen brandbestrijders hun bluswater via het drinkwaterleidingnet. Ook nemen ze zelf flinke hoeveelheden mee in hun tankautospuiten. Verder worden ze bij het vervoer van water en het nablussen ondersteund door boeren. Toch is er een aantal plaatsen waar deze mogelijkheden onvoldoende aanwezig zijn, bijvoorbeeld om een heidebrand te blussen. Hier biedt een calamiteitenput uitkomst.

Datum: dinsdag 23 juli 2013, 16:13
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Gelderland, Putten, Rheden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry