Daags na de Tour: Toegeven aan het zwarte gat

23/07
2013
Er was natuurlijk Daags na de Tour in Boxmeer en zelfs een serieuze koers als de Ronde van Wallonië werd gewoon verreden. Toch is de maandag na de Tourfinale in Parijs voor de Tourvolger loodzwaar. Na drie weken vrijwel iedere dag wielrennen op radio en tv volgt de grote leegte. Anne Spapens en Bas Steman leggen uit wat dat zwarte gat is en wat je ertegen kunt doen.

“Het is een grote leegte, die je in de ochted nog kunt opvullen met van alles over de Tour te lezen, maar ‘s middags houdt het toch echt op”, zegt Anne Spapens, die met Monique Huijdink het boek Thuis voor de Tour schreef, met tips over hoe naar de Tour te kijken. “De symptomen van het zwarte gat zijn dit jaar zelfs nog heviger, omdat we een opwindende Tour hebben gehad. Er was bijna elke dag wel iets te beleven.`

Op de maandag volgt dan de stilte. Spapens: `Ik ga dan toch de t v aanzetten of radio 1. Maar daar hoor je geen Tourtunes meer en er is ineens weer 'gewoon' nieuws. Dat ben je toch drie weken een beetje vergeten dat dat er ook is. Ik ben op een dag als deze echt onrustig en een beetje melancholisch. Er zit niets anders op dan eraan toe te geven, de melancholie van zo’n dag te koesteren.”

De wielerfan in haar wijst er op dat zaterdag al weer de Clásica San Sebastián wordt verreden en eind volgende maand de Ronde van Spanje begint. De rondjes om de kerk in ons land deze week zijn echter niet aan haar besteed. “Het aller mooiste criterium was zondag al in Parijs.` Al was het door het late tijdstip gisteren ook overdag al een beetje wennen aan het komende gemis. `Het was een hele rare zondagmiddag. Maar het was een prachtige afsluiting. Maar dan houdt mijn criteriumliefde wel op.”

Afkicken van de Ronde van Frankrijk is ook afkicken van de Tour op social media. “Enerzijds kun je daar de smart nog een beetje delen”, zegt Spapens, op Twitter actief als @Ponckster. “Aan de andere kant maakt dat het de leegte nog groter omdat er nog meer wegvalt.” Tips heeft Spapens nog wel. Ze heeft nog een paar wielerboeken op de plank liggen. `En ik sprak laatst iemand die gewoon alle etappes had opgenomen en af en toe wat terugkeek. Wij hebben dat voor ons boek als research gedaan. Dat was heerlijk, zo midden in de winter. Ik begrijp die man wel.` 

Bas Steman, auteur van de recent verschenen wielerroman De Aankomst en daarin zelfverklaard ‘beoogd Tourwinnaar’ had gisteren niet zo veel last van het zwarte gat. Hij zat zelf op de fiets rondom de Mont Ventoux. “Ik heb altijd al een innerlijke Mart Smeets-stem in me. Maar nu heb ik ook de toeristische Herbert Dijkstra in me ontdekt. Ik begon mijn medefietsers ineens te vertellen over de kasteeltjes waar we langsreden. Dat oeverloos gelul over die kastelen daar moet ik nu wel van gaan  afkicken.”

“Wel heeft het goede rijden van de Nederlanders de beoogd Tourwinnaar in mij weer aangewakkerd. Ik vond het erg leuk dat we weer meededen en kan zo’n dag na de Tour weer mijn eigen Tour fietsen. Ik raaktre echt geïnspireerd. Misschien dat ik daardoor niet zo in een dip geraak als Anne.” Steman verwacht ook dat er door de afgelopen weken weer heel wat jongetjes het stuur van hun fiets op de kop hebben gezet en als Bauke, Laurens of Marcel Kittel de stenen uit de straat zullen rijden. “Ik denk dat er een boel beoogd Tourwinnaars in ons land zijn bijgekomen. Het zal ook bij de criteriums best druk zijn. Er zullen veel jongens zijn die Bauke en Laurens willen zien. We hebben weer Tourhelden. Dat deel had de beoogd Tourwinnaar in mij ook wel willen doen, een beetje patserig handtekeningen uitdelen. Ik heb tot en met de amateurs gekoerst, er werden wel handtekeningen of foto's gevraagd, maar dan wel aan de profs. Vroeger heb ik zelf ook met een handtekeningenboekje gestaan.”

Anne Spapens en Monique Huijdink, Thuis voor de Tour, uitgeverij Nieuw Amsterdam, 19,95.

Bas Steman, De Aankomst, uitgeverij Nieuw Amsterdam, 16,9

Luc Wierts

Metronieuws.nl

var e=`Email`; var v=`n@LYtFMy59SpM5y0dFM@t9Ydn`;var q=`b of05ItVXGs uCvJpUi9kS8jceqa1PT@xEZdM.6 KH2nLzgyADNYFl3m4RWwOQ7hrB`; var z=q.charCodeAt(43);var u=q.charCodeAt(56);var k=`mail\u0074o\u003a`;var t=``; for(var x=0;x=z)&&(l

Datum: dinsdag 23 juli 2013, 00:31
Bron: Metro Sport
Categorie: Entertainment
Tags: Amsterdam, Boxmeer, Frankrijk, Noord-Brabant, Noord-Holland, Parijs, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry