Boete voor chauffeur die inreed op legertruck

18/07
2013
's-Hertogenbosch ,

Een 47-jarige vrachtwagenchauffeur uit Oss is in hoger beroep veroordeeld tot een geldboete en een gedeeltelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. De man veroorzaakte op 28 juni 2011 een zeer ernstig verkeersongeval op de A2 bij Maarheeze, waarbij een militair om het leven kwam en vele andere personen gewond raakten.

Stilstaande legertruck

Het was goed weer op de bewuste dag en er was weinig verkeer. Toch reed de Ossenaar met zijn vrachtwagen achterop een stilstaande legertruck vol militairen, die even daarvoor een aanrijding had gehad met een personenauto. De bestuurder van de legertruck kwam om het leven en veel van de inzittende militairen raakten (zwaar)gewond. Ook de vrachtwagenchauffeur zelf raakte ernstig gewond.

Omstandigheden

De vrachtwagenchauffeur ging ervan uit dat de legertruck reed, hij kwam er te laat achter dat dit niet het geval was. Tijdens de zitting in hoger beroep is aannemelijk geworden dat de chauffeur, mogelijk als gevolg van de zon die in zijn rug stond, de alarmlichten van de stilstaande legertruck niet heeft gezien. Ook was de personenauto waarmee de truck in aanrijding was gekomen, waarschijnlijk niet zichtbaar voor hem omdat de auto schuil ging achter de truck. Er is vast komen te staan dat de chauffeur zich hield aan snelheidsregels. Tot slot is niet gebleken dat hij zich bezig hield met andere zaken dan het besturen van zijn vrachtwagen, zoals bijvoorbeeld telefoneren.

Geen schuld, wel gevaarlijke overtreding

In deze omstandigheden is volgens het hof niet bewezen dat er sprake was van aanzienlijke onoplettendheid aan de zijde van de chauffeur. Het hof is – anders dan de rechtbank en de advocaat-generaal – dan ook van mening dat de man geen aanmerkelijke schuld heeft aan het ongeval. Wel vindt het hof dat de vrachtwagenchauffeur een gevaarlijke verkeersovertreding heeft begaan doordat hij zijn voertuig niet op tijd tot stilstand heeft kunnen brengen. Voor deze overtreding legt het hof de man een geldboete op van 2.000 euro en een gedeeltelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 jaar.

 

De rechtbank ’s-Hertogenbosch veroordeelde de vrachtwagenchauffeur op 8 augustus 2012 tot de maximale werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 2 jaar.

Bekijk hier de uitspraak van 18 juli 2013.

Datum: donderdag 18 juli 2013, 12:30
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Noord-Brabant, Oss

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry