Samenwerking bij duurzame ontwikkeling mogelijk

12/07
2013
DEN HAAG (EZPress) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet ruimte voor bedrijven om samen duurzaamheidsinitiatieven vorm te geven. In bepaalde gevallen is het kartelverbod daarop niet van toepassing, bijvoorbeeld omdat het initiatief de onderlinge concurrentie niet of nauwelijks beïnvloedt. Ook in gevallen waarin dit wel zo is ziet ACM mogelijkheden als duurzame productie voordelen biedt voor de consument. Dit geldt in het bijzonder voor initiatieven die de consument voldoende keuzemogelijkheden laten. Maar zelfs wanneer dit niet zo is, omdat bijvoorbeeld sprake is van een branche brede afspraak, kan het initiatief onder voorwaarden verenigbaar zijn met de Mededingingswet.

Dit is uitgewerkt in het concept ACM- position paper Mededinging & Duurzaamheid van de Autoriteit Consument en Markt dat vandaag is gepubliceerd. Bestuursvoorzitter Chris Fonteijn: “Bedrijven denken vaak dat er niets mogelijk is. En dat is niet zo. Daarom willen wij meer duidelijkheid bieden over de mogelijkheden tot samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Het zou jammer zijn als bedrijven kansen voor duurzame ontwikkeling niet benutten omdat zij niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Dat zou een duurzame ontwikkeling ten onrechte belemmeren en nadelig zijn voor de consument en de maatschappij. “

ACM heeft het thema duurzaamheid als speerpunt op haar agenda staan. Eerder dit jaar heeft ACM ook een Kennisbank Duurzaamheid op haar website geplaatst. In die Kennisbank is veel informatie beschikbaar die bedrijven kunnen gebruiken om te beoordelen of hun samenwerking is toegestaan.

Kennisbank duurzaamheid

ACM legt het position paper Mededinging & Duurzaamheid vanaf vandaag ter consultatie voor. Na afloop van de consultatie – die sluit op 6 september 2013 - zal ACM met inachtneming van de reacties haar position paper vaststellen. Tegelijkertijd consulteert het ministerie van Economische Zaken haar concept Beleidsregel mededinging en duurzame ontwikkeling.

//Einde bericht

Bron: ACM

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 12 juli 2013, 12:35
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry