Optimist heeft aanzienlijk kleinere kans op hartaanval

10/07
2013
Is uw glas altijd halfvol? Dan hebben wetenschappers goed nieuws voor u. Onderzoek wijst er namelijk op dat mensen die alles van de zonnige kant bekijken, beter beschermd zijn tegen hartaandoeningen, waaronder een hartaanval.

Wetenschappers van Johns Hopkins Medicine trekken die conclusie op basis van een onderzoek onder bijna 1500 proefpersonen. De proefpersonen waren allemaal gezond, maar hadden wel een broer of zus die voor zijn of haar zestigste een probleem met het hart had ondervonden. Broers of zussen van mensen die op jonge leeftijd problemen aan het hart ondervinden, hebben een twee keer grotere kans om zelf ook hartproblemen te krijgen.

Hartproblemen

De proefpersonen werden zorgvuldig onderzocht en moesten tevens een vragenlijst invullen waarop ze onder meer aangaven hoe opgewekt ze waren en of ze zich zorgen maakten over hun gezondheid, of ze relaxt of juist angstig waren, hoe tevreden ze waren met hun leven en hoeveel energie ze hadden. De onderzoekers volgden de proefpersonen gedurende twaalf jaar. In die periode kregen 208 van de 1483 proefpersonen hartproblemen. De onderzoekers legden de gegevens van deze 208 mensen naast die van de overige proefpersonen die geen hartproblemen ondervonden. Ze ontdekten zo dat mensen die positief in het leven stonden een 33 procent kleinere kans hadden op hartproblemen. Onder de proefpersonen die de grootste kans op hartproblemen hadden, was dat zelfs bijna vijftig procent. En die resultaten bleven overeind, zelfs wanneer de onderzoekers andere factoren die invloed hebben op de kans op hartproblemen (onder meer leeftijd, leefstijl, bloeddruk) meenamen.

Datum: woensdag 10 juli 2013, 15:04
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry