Bestemmingsplan rond station Elst nog niet in orde

10/07
2013
Den Haag ,

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het bestemmingsplan 'Elst Centraal, Infra, P + R en Huis der Gemeente' gedeeltelijk vernietigd. Het gaat om de percelen bij het station van Elst waarop de gemeenteraad van Overbetuwe de bouw van een nieuw gemeentehuis en kantoren mogelijk wilde maken. Ook heeft de Raad van State de onderdelen van het bestemmingsplan vernietigd die evenementen en standplaatsen in de buurt van het station mogelijk maakten.

Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State van vandaag (10 juli 2013) in een zaak die een aantal inwoners van de gemeente en enkele omliggende bedrijven tegen de gemeente Overbetuwe hadden aangespannen. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Bezwaren tegen het bestemmingsplan

De bezwaren hadden betrekking op de aantasting van de bedrijfsvoering en beperking van de uitbreidingsmogelijkheden van de bedrijven aan de Energieweg, de gevolgen van de nieuwbouw voor de omgeving, en verkeersoverlast en verkeersonveilige situaties. Ook zou er geen behoefte zijn aan nieuwe kantoren. Verder vreesde men overlast te ondervinden van evenementen in de buurt, omdat het bestemmingsplan geen beperking stelt aan de hoeveelheid en omvang ervan. 

Oordeel van de Raad van State

De Raad van State is van oordeel dat de gemeenteraad had moeten onderzoeken of het 'verblijfsklimaat binnen het geplande gemeentehuis en de kantoren voldoende beschermd is' als de omliggende bedrijven op termijn gebruik zouden maken van de mogelijkheid om uit te breiden. Verder had de gemeenteraad beter moeten motiveren dat er behoefte is aan de nieuwe kantoren, aldus de hoogste bestuursrechter. De gemeenteraad heeft 'omtrent de behoefte aan het voorziene kantoorgebouw geen concrete gegevens overgelegd, bijvoorbeeld een onderzoek naar de feitelijke behoefte aan kantoren of concrete gegadigden voor kantoorruimte op deze locatie'. Ook had de gemeenteraad naar het oordeel van de Raad van State een 'beoordeling en afweging' niet achterwege mogen laten 'waarom het gebruik van de gronden met de bestemmingen "Verkeer" en "Verkeer – Verblijf" voor evenementen en standplaatsen in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening'. In het bestemmingsplan is het aantal en de omvang van evenementen en het aantal en de duur van het innemen van standplaatsen niet beperkt.

Gevolg van de uitspraak

Gevolg van de uitspraak is dat als de gemeenteraad van Overbetuwe op de desbetreffende locatie het nieuwe gemeentehuis en kantoren wil verwezenlijken, hij het bestemmingsplan op die onderdelen moet herstellen.

 

Datum: woensdag 10 juli 2013, 13:40
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Gelderland, Overbetuwe

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry