Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling nu verplicht

05/07
2013
UTRECHT (EZPress) - De Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling treedt op 1 juli 2013 in werking. De wet verplicht organisaties in gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en justitie tot een meldcode. Bij elkaar gaat het om 1,5 miljoen professionals in deze sectoren.

Een meldcode beschrijft in 5 stappen wat bijvoorbeeld een verpleegkundige, begeleider of leerkracht moet doen bij vermoedens van geweld. Organisaties en beroepsbeoefenaren, zoals V&VN, stellen een eigen meldcode op, gebaseerd op de 5 stappen. Onderzoek heeft uitgewezen dat professionals, die werken met een meldcode, 3 keer zo vaak ingrijpen als collega`s die zo`n code niet gebruiken. Beroepsbeoefenaren moeten daarom beschikken over een meldcode voor het omgaan met signalen van geweld.

V&VN Meldcode voor verpleegkundigen en verzorgenden

De V&VN Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld ondersteunt verpleegkundigen en verzorgenden in hun aanpak van kindermishandeling of huiselijk geweld, zodat de slachtoffers (en hun gezinnen) op tijd passende hulp krijgen. De meldcode legt uit wat kindermishandeling en huiselijk geweld betekenen en beschrijft de stappen die verpleegkundigen en verzorgenden moeten zetten bij vermoedens van mishandeling of geweld, afhankelijk van hun werkomgeving. Van de V&VN Meldcode is ook een handzame samenvatting en een zakkaartje gemaakt. Deze Meldcode voor verpleegkundigen en verzorgenden is een uitwerking van de basis Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld van het ministerie van VWS.

Scholing

Voor verpleegkundigen en verzorgenden biedt de V&VN Academie de scholing Werken met de Meldcode. Kijk voor data op academie.venvn.nl.

//Einde bericht

Bron: V&VN

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 5 juli 2013, 16:07
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry