Staatssecretaris moet toch beslissen over openbaren treintijden

04/07
2013
Amsterdam , 4-7-2013 14:00

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu moet toch inhoudelijk ingaan op het verzoek om informatie van RTL over de punctualiteit van de NS-treinen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald. Het argument van de staatssecretaris om het verzoek af te wijzen omdat de gevraagde informatie bij ProRail ligt, en niet bij het departement, vindt de rechter geen rechtvaardiging.

ProRail

RTL had de staatssecretaris gevraagd informatie openbaar te maken over de vertrek- en aankomsttijden van de treinen. De staatssecretaris ging niet inhoudelijk op het verzoek in, maar wees het af omdat de gevraagde informatie niet fysiek op het departement aanwezig is en zij daar dan ook geen toegang toe zou hebben. De gevraagde informatie bevindt zich namelijk bij ProRail, een zelfstandige privaatrechtelijke rechtspersoon die niet onder verantwoordelijkheid van de staatssecretaris werkt.

Overheidsinvloed

De rechtbank vindt dat ProRail, voor de in deze zaak relevante publieke taken, wel een onder verantwoordelijkheid van de staatssecretaris werkzaam bedrijf is. ProRail is namelijk grotendeels financieel afhankelijk van de staatssecretaris. Verder kan de staatssecretaris via de Beheerconcessie en het honderd procent aandeelhouderschap van de staat invloed uitoefenen en toezicht houden op ProRail. Zij maakt van die bevoegdheden ook gebruik. Uit dit alles trekt de rechtbank de conclusie dat in dit geval sprake is van overwegende overheidsinvloed op ProRail.

Besluit vernietigd

De staatssecretaris kon volgens de rechtbank dan ook de door RTL gevraagde informatie bij ProRail opvragen, om vervolgens inhoudelijk te toetsen of die informatie ook echt openbaar gemaakt kon worden. Nu de staatssecretaris dit heeft nagelaten, is het besluit van de staatssecretaris vernietigd en moet de staatssecretaris opnieuw beslissen.

De uitspraak is gepubliceerd onder ECLI: NL:RBAMS:2013:3969

Bron: rechtbank Amsterdam

Datum: donderdag 4 juli 2013, 14:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry