Nabestaanden herdenken vermiste onderzeeboot O13

03/07
2013
Ruim 200 nabestaanden herdachten vandaag met een officiële kranslegging de slachtoffers van de Nederlandse onderzeeboot O13. Zij deden vanaf Zr. Ms. De Zeven Provinciën. O(nderzeeboot) 13 wordt sinds de Tweede Wereldoorlog vermist en is nog altijd niet teruggevonden.

Behalve familieleden, waren ook oud-premier en -minister van Defensie Piet de Jong en Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom bij de plechtigheid aanwezig. De Jong is ook een voormalig onderzeebootcommandant.

Voor de kranslegging dook Zr. Ms. Bruinvis op de rede van Den Helder symbolisch onder water. Dit als eerbetoon aan de vermiste bemanning van de O13.

Onduidelijk

De Koninklijke Marine verloor in de Tweede Wereldoorlog 7 onderzeeboten. Hr. Ms. O13 verliet op 12 juni 1940 met 34 man de haven van het Schotse Dundee om nooit meer terug te keren. Wat er gebeurde, is tot op de dag van vandaag onduidelijk. 

Al jaren zetten de marine en het Comité Nabestaanden Onderzeeboten zich in om de vermiste onderzeeboot en haar bemanning terug te vinden.

Omroep Max

Later dit jaar zendt Omroep Max de documentaire ‘O13 Still on Patrol’ uit. Die gaat over de laatste tocht van de onderzeeboot, zijn bemanning en de zoektocht tot vandaag de dag.

Datum: woensdag 3 juli 2013, 15:05
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Den Helder, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry