Meer energie uit Utrechtse bodem

01/07
2013
01-07-2013

Vanaf maandag 1 juli kunnen Utrechters die gebruik willen maken van bodemenergie terecht bij het 'Energiepunt Bodem', een centraal informatiepunt dat de gemeente samen met de provincie Utrecht en het waterschap heeft ingericht. De samenwerking maakt het mogelijk om sneller en beter afgestelde installaties voor het gebruiken van bodemenergie te plaatsen in de Utrechtse bodem.

Bodemenergie krijg je door in de bodem aanwezige opslagcapaciteit voor warmte en koude te gebruiken bij het koelen en verwarmen van gebouwen. Dit gebeurt via installaties: een warmte- en koudeopslagsysteem (WKO) of bodemwarmtewisselaars. Met het Energiepunt Bodem bundelt de gemeente met de provincie en het waterschap kennis over bodemenergie. Ook gaat ze samen met de provincie de vergunningsperiode voor het aanleggen van een installatie terugbrengen naar 2 maanden, nu duurt de vergunningsperiode ongeveer een half jaar. Hierdoor kunnen er sneller en beter functionerende warmte- en koudeopslagsystemen worden aangelegd in Utrecht.

Grote Utrechtse gebouwen zoals de Rabobanktorens maken al gebruik van WKO. De gemeente werkt zelf aan bodemenergiesystemen voor het Muziekpaleis, het Stadskantoor en het Museumkwartier. De Utrechtse bodem is rijk aan kansen voor deze duurzame energiebron, vooral in de historische binnenstad en in gebieden als Rijnsweerd, De Uithof en het Stationsgebied.

Wethouder Financiƫn, Duurzaamheid en Economie Mirjam de Rijk: 'Gelukkig willen steeds meer bedrijven gebruik maken van de energie die de Utrechtse aardbodem biedt. Het wordt daarom steeds 'drukker' in die bodem, daarom is samenwerking en goede informatie essentieel, anders zit je elkaar dwars'. Het Energiepunt Bodem past binnen de ambitie van de stad om samen met bewoners en bedrijven te werken aan een nieuwe energievoorziening die schoon is en waarvan de kosten laag zijn.

Behalve kennis over bodemenergie geeft de gemeente via het Energiepunt Bodem ook relevante informatie over de bodem zoals archeologie, grondwaterniveaus, bodemverontreiniging en ondergrondse infrastructuur. Gesloten systemen, de zogenaamde bodemwarmtewisselaars, moeten vanaf 1 juli 2013 bij het Energiepunt Bodem worden gemeld.

Voor meer informatie over het Energiepunt Bodem of melding van bodemwarmtewisselaars www.utrecht.nl/energiepuntbodem of energie.bodem@utrecht.nl

Datum: maandag 1 juli 2013, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry