Soldaat De Ridder herbegraven met militaire eer

26/06
2013
De stoffelijke resten van dienstplichtig soldaat Jan de Ridder zijn vanmorgen herbegraven op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen. De Ridder sneuvelde op 16 mei 1940 nabij Kapelle-Biezelinge in de provincie Zeeland.

Een detachement van het Regiment Infanterie Oranje Gelderland uit Ermelo droeg de kist naar de laatste rustplaats. De stoffelijke resten van De Ridder zijn op verzoek van zijn nabestaanden overgebracht door de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht. Dit gebeurde in opdracht van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Keukenwagen

Op 15 mei 1940, na de capitulatie van de rest van Nederlands werd de strijd in Zeeland voortgezet. Daarmee probeerden de gealleerden de Duitse opmars te vertragen en Franse troepen gelegenheid te geven te ontkomen.

Op 16 mei 1940 trok de eenheid van De Ridder, het 40e Regiment Infanterie, zich terug in Borssele. De Ridder, die een door paarden getrokken keukenwagen reed, kwam bij de verplaatsing onder vuur te liggen. Hij sneuvelde ter plekke.

De Ridder werd een dag later begraven in Kapelle-Biezelinge en in juni 1940 overgebracht naar de Gemeentelijke Begraafplaats in zijn woonplaats Rhenen. 73 jaar na zijn overlijden is hij nu op het Ereveld Grebbeberg met zijn gevallen kameraden herenigd.

Datum: woensdag 26 juni 2013, 14:12
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Ermelo, Gelderland, Kapelle, Rhenen, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry