Weekoverzicht Defensie-operaties

25/06
2013
Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben in Afghanistan Amerikaanse troepen ondersteund. De bondgenoten kwamen in de oostelijke provincie Nangarhar onder vuur te liggen nadat hun voertuig was gestrand. Door hard en laag over te vliegen, verjoegen de vliegtuigen de opstandelingen. Een overzicht van Defensie-operaties van 17 tot en met 23 juni.

Militairen van de politietrainingsgroep (PTG) verzorgden oefen- en begeleidingsactiviteiten voor Afghaanse agenten. Dat gebeurde op de districtshoofdkwartieren in Imam Sahib en Aliabad en op het regionale trainingscentrum (RTC) in Kunduz-stad.
 
Op het RTC was voor de eerste keer een scenariotraining in de handhaving van de openbare orde. De Afghaanse cursisten kregen les van politietrainers van de PTG en van agenten van de Europese politiemacht EUPOL. Aan deze opleiding deden ruim 85 deelnemers mee.
 
De adviesgroep voor de politie steunde overheidsfunctionarissen bij de inrichting van hun werkzaamheden.

Antipiraterij

Het multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk, actief voor de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield, ging na een havenbezoek aan Salalah (Oman) op weg naar de Golf van Aden. Daar werd gepatrouilleerd en vond een ontmoeting plaats met het Noorse vlaggenschip HNoMS Fridtjof Nansen om ervaringen uit te wisselen over de bestrijding van de piraterij. Aansluitend opereerde het Nederlandse fregat voor de noordkust van Somalië.
 
Een beveiligingsteam van mariniers, een zogenoemd Vessel Protection Detachment, was aan boord van het Nederlandse schip MV Rolldock Sea van de firma Rolldock Shipping. De ploeg beveiligt het schip tegen mogelijke aanvallen van piraten op haar reis richting Mumbai in India.

Turkije

De militairen van de Patriotmissie in Turkije kregen bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. De minister liet zich informeren over de voortgang en sprak met militairen van het detachement.
 
De Nederlanders staan dag en nacht paraat om de meer dan 2 miljoen inwoners van Adana te beschermen tegen eventuele aanvallen met ballistische raketten vanuit Syrië. “Deze operatie is exemplarisch voor de solidariteit binnen de NAVO. Ik ben trots op wat de Nederlandse militairen hier doen”, zei minister Timmermans.
 
Bij de Turkse stad Adana zijn ruim 250 Nederlandse militairen actief met het Patriot-wapensysteem. Zij beschermen de bevolking en het grondgebied tegen mogelijke ballistische raketten vanuit Syrië.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Een speciaal zoekteam van Defensie, een Advanced Search Team (AST) ondersteunde de politie bij het doorzoeken van de woning van een 71-jarige inwoner van Bunschoten-Spakenburg. De man is verdacht van het witwassen van geld, verkregen uit criminele activiteiten. In de woning vonden de militairen onder meer € 10.000 contant geld. Aanleiding voor de zoektocht was het oprollen van een hennepkwekerij in Harderwijk in 2011.

Drugskoeriers

Rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee hebben in een onderzoek naar de invoer van verdovende middelen via Schiphol een 36-jarige man uit Purmerend aangehouden. Hij wordt gezien als opdrachtgever van drugskoeriers die cocaïne vanuit Zuid-Amerika Nederland in moesten smokkelen.
 
Een rechercheteam van de marechaussee op de Luchthaven Schiphol startte eind vorig jaar met het onderzoek, nadat een aantal drugskoeriers werd onderschept met cocaïne. In het onderzoek zijn behalve de 36-jarige opdrachtgever ook 3 vrouwelijke verdachten aangehouden. Zij zijn verdacht van de invoer van verdovende middelen en witwassen van crimineel geld. Hun woningen in Purmerend en Almere zijn ook onderzocht.
Het onderzoek staat onder gezag van het Openbaar Ministerie.

Helikopter

Reddingshelikopters van Defensie, gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden, vlogen 5 keer uit voor het vervoeren van patiënten. Vanaf Terschelling en Vlieland gingen ze naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Explosieven

Explosievenruimers kwamen meer dan 30 keer in actie voor het ruimen van projectielen. Mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Koninklijke Marine kwamen 5 keer in actie voor het ruimen van explosieven op zee.

Datum: dinsdag 25 juni 2013, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Almere, Bunschoten, Flevoland, Friesland, Gelderland, Harderwijk, India, Leeuwarden, Noord-Holland, Oman, Purmerend, Terschelling, Turkije, Utrecht, Vlieland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry