Uw ogen verraden hoeveel uw brein van chocolade houdt

25/06
2013
Wanneer we iets lekkers proeven, dan reageert ons brein daarop door een belonend stofje vrij te geven. Nieuw onderzoek wijst er nu op dat een simpel oogonderzoek kan verraden hoe lekker ons brein het voedsel werkelijk vindt. Het onderzoek kan wel eens implicaties hebben voor toekomstig onderzoek naar obesitas en voedselverslavingen.

Wanneer we iets doen wat ons brein bevalt, bijvoorbeeld wanneer we iets lekkers eten, dan komt het stofje dopamine vrij. Dat geeft ons een goed gevoel en beloont ons dus als het ware voor ons gedrag. Hierdoor worden we aangemoedigd om het gedrag nog eens te herhalen. Maar niet alleen in het brein is het stofje dopamine actief. Ook in ons oog speelt het een rol. Het komt vrij in het netvlies wanneer de oogzenuw in een reactie op blootstelling aan licht actief wordt.

Experiment

Wetenschappers dachten altijd dat de dopamine-systemen in het oog en het brein niet met elkaar samenhingen. Maar experimenten, uitgevoerd aan de universiteit van Drexel, laten een heel ander beeld zien. Wetenschappers gaven een aantal proefpersonen een stukje chocolade en stelden de ogen van de proefpersonen bloot aan licht. Daarop nam het aantal elektrische signalen in het oog sterk toe, veel sterker dan wanneer de proefpersonen een controlesubstantie (water) proefden. Sterker nog: de reactie van het oog was net zo heftig als wanneer proefpersonen een medicijn toegediend kregen dat specifiek bedoeld was om dopamine op te roepen.

Datum: dinsdag 25 juni 2013, 19:37
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry