Planten maken precieze berekeningen om de nacht te overleven

25/06
2013
Hoelang duurt de nacht? Hoeveel voeding heb ik op voorraad? Dit zijn cruciale vragen die een plant voor zichzelf ‘beantwoordt’ voor de nacht begint. Dat ontdekken wetenschappers.

Een plant voedt zich gedurende de dag door energie te halen uit zonlicht. Hiermee zet hij koolstofdioxide om in suikers en zetmeel. Zodra de zon onder is, moet de plant het doen met de voorraad die hij heeft. Hij kan alleen overleven door zijn voorraad gelijkmatig te nuttigen. De enige verklaring voor hoe planten dit kunnen, is een wiskundige berekening maken. Als een plant dit niet accuraat doet, verhongert hij ’s nachts. Met de berekening voorkomt een plant niet alleen verhongering, hij maakt ook op een meest efficiënte manier gebruik van zijn energievoorraad. “Gebruikt de plant zijn energievoorziening te snel, hongeren ze als het op is uit en stoppen ze met groeien. Wanneer de voorraad juist te traag gebruikt wordt, is een deel verspild,” zegt onderzoekster Alison Smith van de studie die vanaf morgen in eLife staat.

Exact

De berekening die een plant maakt, is zo exact, dat hij gedurende de nacht de consumptiesnelheid zo aanpast dat zijn voedselvoorraad bij zonsopkomst precies op is. Ook als de nacht onverwacht vroeg valt of de bevoorrade voeding ontzettend afwijkt van gemiddeld, kan de plant zijn consumptiesnelheid precíes begroten. “Dit is het eerste concrete voorbeeld van een fundamenteel biologisch proces van zo’n geavanceerde rekenkundige berekening,” zegt onderzoeker Martin Howard van John Innes Centre.

Datum: dinsdag 25 juni 2013, 08:25
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry