Locatie Skaeve Huse gecombineerd met studentenhuisvesting: Verthorenpad/Overtuin in Leidsche Rijn

20/06
2013
20-06-2013

De locatie Verthorenpad/Overtuin in Leidsche Rijn wordt voor de komende tien jaar de locatie voor zeven Skaeve Huse en circa 500 studenteneenheden. Dat heeft het college besloten. Het college hecht aan snelle realisatie. Er is een enorm tekort aan studentenwoningen en er is lang gezocht naar een goede locatie voor de Skaeve Huse. De koppeling van beide plannen biedt de kans om de ontsluiting en verdere inrichting van het gebied zo efficiƫnt mogelijk uit te voeren.

Skaeve Huse
Voor het vinden van een goede locatie voor de Skaeve Huse heeft een stadsbrede zoektocht plaatsgevonden die uiteindelijk vijf geschikte locaties opleverde, waaronder het Verthorenpad/Overtuin. De consultatie van omwonenden en andere betrokkenen ondersteunt de haalbaarheid van Skaeve Huse op deze plek. De andere genoemde locaties zijn hiermee uit beeld.

Door voldoende afstand te houden tussen de studenteneenheden en de Skaeve Huse, blijft de woonvorm voldoende beschut. Deze vorm van begeleid wonen is nodig voor mensen die niet passen in een stedelijke woonbuurt (portiekflat of rijtjeshuis) of in een instelling (met andere mensen). Daar zorgen zij voor overlast. Als zij kunnen wonen op een rustige plek en met enige begeleiding, verbetert hun situatie aanzienlijk. Er is dan nauwelijks overlast in de omgeving. De gemeente, zorginstelling De Tussenvoorziening en woningcorporatie Portaal werken in Utrecht samen om Skaeve Huse te realiseren. Als in de toekomst de woonbestemming van dit gebied weer verder wordt ontwikkeld, wordt opnieuw bekeken of de zeven Skaeve Huse daarin meegenomen kunnen worden.

Studentenhuisvesting
Met de extra woonruimte voor studenten komt het college tegemoet aan de urgentie om iets te doen aan het tekort aan studentenhuisvesting. Utrecht kampt nog steeds met een tekort aan studentenwoningen en zal daarom ook vaker tijdelijke oplossingen gebruiken. De realisering van dit project levert een flinke bijdrage aan het oplossen van dit tekort. Het terrein aan het Verhorenpad/Overtuin is in de ogen van het college een goede optie. Zeker gezien de goede (fiets)aansluiting op de binnenstad via de Hoge Weidebrug en qua openbaar vervoer het nieuwe station Utrecht Leidsche Rijn en de geplande busverbinding. Ook de studentenhuisvesting is tijdelijk, het staat gepland voor een periode van tien jaar.

Vervolgstappen
Het college heeft een startnotitie voor de studentenhuisvesting en Skaeve Huse vastgesteld. Ook heeft zij de raad gevraagd in te stemmen met het tijdelijk plaatsen van de studenteneenheden. Dat is nodig omdat tijdelijke huisvesting afwijkt van de oorspronkelijke plannen. Als alles volgens planning verloopt, worden de zeven Skaeve Huse en de beheerderswoning en de circa 500 studenteneenheden in de eerste helft van 2014 gerealiseerd.

Meer informatie over skaeve huse kunt u vinden op www.utrecht.nl/skaevehuse.

Datum: donderdag 20 juni 2013, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry