4,5 jaar gevangenisstraf voor gewelddadige overval en inbraak

19/06
2013
Arnhem , 19-6-2013

De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vierenhalf jaar voor het plegen van een gewelddadige overval, diefstal van het geld met de pinpas van degene die is overvallen, een kraak van een drogisterij en de diefstal van een auto.

Overval

Op 20 april 2012 heeft de man samen met een ander, een 62-jarige alleenstaande vrouw in haar woning overvallen. Nadat de mannen de woning waren binnen gedrongen, hebben ze bij de vrouw een T-shirt om haar hoofd geknoopt en haar handen achter haar rug vastgetaped. Ook hebben ze haar bedreigd dat ze haar wat zouden aan doen als ze geluid zou maken. Toen de vrouw weerloos op de grond lag, hebben de mannen haar huis doorzocht en een fotocamera, geld en haar pinpas meegenomen. De vrouw had onder dwang haar pincode afgegeven. De man heeft haar in hulpeloze toestand achtergelaten. Dezelfde avond heeft verdachte bij verschillende pinautomaten geld van de rekening van de vrouw opgenomen. De politie is de man op het spoor gekomen door de camerabeelden van de pinautomaten en op de tape en het T-shirt is het DNA en een vingerafdruk van verdachte aangetroffen.

Overweging rechtbank

Het is algemeen bekend dat slachtoffers van een dergelijk geweldsmisdrijf dit als zeer traumatisch ervaren en nog lange tijd de gevolgen daarvan, zoals psychische problemen en gevoelens van onveiligheid, kunnen ondervinden. Zeker in dit geval nu dit misdrijf in de eigen woning van het slachtoffer heeft plaatsgevonden. Daarnaast worden door het plegen van dit soort strafbare feiten de bestaande gevoelens van onveiligheid in de maatschappij bevestigd en versterkt.

Inbraak drogisterij

Op 2 juni 2012 heeft de man samen met anderen ingebroken bij drogisterij De Trekpleister in Ermelo. Ze hebben grote partijen rookwaren en scheerartikelen meegenomen. Om hun kraak te plegen, hadden ze daarvoor een vluchtauto gestolen.

Overweging rechtbank

Dit soort inbraken levert grote schade op aan de winkelpanden, terwijl ook de weggenomen goederen een hoge economische waarde vertegenwoordigden. Bovendien zorgen dergelijke inbraken bij winkeliers voor gevoelens van grote onveiligheid en onmacht. Het is voor hen immers nauwelijks mogelijk zich tegen deze vorm van criminaliteit te beveiligen. Ook in de maatschappij in bredere zin wekken deze brutale inbraken gevoelens van grote onrust en onveiligheid.

De rechtbank is van oordeel, in afwijking van de eis van de officier van justitie, dat op grond van de hiervoor genoemde omstandigheden een gevangenisstraf van vier jaar en zes maanden passend en geboden is.

Via onderstaand LJN-nummer is het gehele vonnis na te lezen.  

Datum: woensdag 19 juni 2013, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Ermelo, Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry