Noord-Korea weer in voor zeslandenoverleg

06/10
2009
PYONGYANG (ANP) - Noord-Korea is in principe bereid het zeslandenoverleg over de nucleaire ambities van het bewind in Pyongyang te hervatten. Het Noord-Koreaanse regime wil als voorbereiding op de hervatting van het internationaal overleg wel eerst bilaterale gesprekken met de Verenigde Staten. Als de onderhandelingen met de Amerikanen positief verlopen, kan het zeslandenoverleg worden hervat. Dat hebben Chinese en Noord-Koreaanse staatsmedia dinsdag gemeld na gesprekken tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il en de Chinese premier Wen Jiabao.

Wen arriveerde zondag in Noord-Korea. Het machtige China wordt beschouwd als de enige echte bondgenoot van het totalitair geregeerde Noord-Korea.

Noord-Korea onderhandelde jarenlang met China, Zuid-Korea, Japan, de Verenigde Staten en Rusland over het ontmantelen van de Noord-Koreaanse nucleaire installaties. Eerder dit jaar zette het regime in Pyongyang een punt achter die gesprekken. Noord-Korea was boos over de afkondiging van VN-sancties tegen het bewind in Pyongyang. De strafmaatregelen waren een reactie op onder meer nieuwe Noord-Koreaanse nucleaire testen.

Datum: dinsdag 6 oktober 2009, 06:22
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry