Inschrijving Defensie Innovatie Competitie van start

14/06
2013
41 bedrijven laten zich vandaag informeren over de Defensie Innovatie Competitie op de Kromhoutkazerne te Utrecht. Met deze jaarlijkse competitie wil Defensie innovatie in Nederland stimuleren en tegelijkertijd haar militaire middelen op een hoger plan brengen. Het thema van dit jaar is 'De militair van de toekomst'.

Uitdagingen

Op het gebied van de individuele militair gebeurt al veel binnen het programma Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem, maar er blijven altijd uitdagingen. Daarom wil Defensie samen met het bedrijfsleven concepten bedenken en uitproberen met de operationele eenheden. Hoe zijn bijvoorbeeld nieuwe technologieën, zoals sensoren, onbemande platformen en digitale informatiedragers, beter te integreren in het optreden?

Eerdere winnaars

Met de € 200.000 die Defensie beschikbaar stelt voor de winnaar, kan het innovatieve idee verder worden uitgewerkt. Afgelopen jaar won de firma Business Forensics de competitie met het thema Cyber Operations 2.0, oftewel het militair opereren in ‘cyberspace’. Opereren staat in dit geval voor het verkennen en monitoren van de digitale wereld, inlichtingen verzamelen, maar ook verdedigen en aanvallen in die omgeving.
 
Het winnende project ‘Real time monitoring en Adaptieve Cyber Operations oplossing’ overtuigde de jury met zijn gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid snel relaties te leggen tussen internetactiviteiten en gekoppelde databanken.

Lichtste helm ter wereld

In 2011 won Protension Composites met hun plan om het gewicht van de Defensiehelm terug te brengen van 1400 gram naar 800 gram. Het prijzengeld werd gebruikt voor verdere ontwikkeling en industriële toepassing. Dit moet uiteindelijk leiden tot de beste en lichtste gevechtshelm ter wereld, volledig ontwikkeld en gemaakt in Nederland.
Volgens Jack Wetzels, commercieel directeur Protension Composites, is het contact met Defensie voor jonge, innovatieve bedrijven van onschatbare waarde voor de innovatie.

Investeren ondanks bezuinigingen

Defensie moet bezuinigen, maar wil desondanks blijven investeren. Met name kennis en innovatie zijn speerpunten voor Defensie. Dit gebeurt internationaal door het uitbreiden van de samenwerking met andere krijgsmachten. Nationaal zoekt Defensie meer aansluiting met partners uit de industrie, het bedrijfsleven en kennisinstituten. 
Bedrijven die aan de Defensie Innovatie Competitie willen deelnemen, kunnen voor meer informatie terecht op http://www.defensie.nl/actueel/uitgelicht/defensie_innovatie_competitie

Datum: vrijdag 14 juni 2013, 14:44
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Leiden, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry