Papegaai Polly Grey 1 terug bij 322 Squadron

12/06
2013
Het oudste vliegende squadron van de Koninklijke Luchtmacht, 322 Squadron, viert vandaag zijn 70-jarig bestaan met een bijzondere hereniging. Tot ieders verrassing is vandaag de allereerste mascotte, papegaai Polly Grey 1, in opgezette vorm teruggebracht naar Vliegbasis Leeuwarden. Het beest leek na zijn overlijden in 1947 van de aardbodem verdwenen.

Polly 1

322 Squadron is opgericht door Prins Bernhard tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1943 in Engeland. Kort na de oprichting kocht een vlieger tijdens zijn verlof een papegaai in de London Zoo. De papegaai was al snel geaccepteerd als squadronmascotte en besloten werd haar in het embleem te verwerken.

Polly 1 gaf in 1947 de geest. Toen het squadron bijeen werd geroepen om in Indie in actie te komen, werd Polly 2 geïnaugureerd. Sindsdien kiest geen vlieger van 322 het luchtruim zonder een geïnaugureerde Polly. De papegaai is een volwaardig squadronlid met rang en registratienummer en krijgt als zodanig ook een militaire begrafenis.

Van iedere Polly was het gehele levensverhaal en de begraafplaats bekend, behalve van Polly 1. Hier kwam eind 2011 verandering in dankzij een op internet gevonden foto. Een op het oog doorsnee opgezette grijze roodstaartpapegaai was voorzien van een plaatje met de tekst: ‘Our dearest Polly, We who loved you dear, will never forget you. January 28th 1947’. Een uitgebreid onderzoek volgde, met als resultaat dat de huidige eigenaren, het echtpaar Cory, Polly 1 vandaag persoonlijk aan het squadron hebben overhandigd.

Spitfires

Ten tijde van de oprichting vloog het squadron met de Britse Spitfire-jachtvliegtuigen. De toestellen werden onder meer ingezet voor het uitschakelen van Duitse V-1 raketten, afgevuurd op het Britse eiland. Het squadron werd bekend door de techniek om de raketten uit te uitschakelen. Hiervoor tipten ze een raket aan met de vleugeltip, waardoor deze uit balans raakte en neerstortte.

Andere missies

Na de Tweede Wereldoorlog werd het squadron ingezet in Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en tijdens de Koude Oorlog. Meer recent was de aanwezigheid boven voormalig Joegoslavië en Libië. Op dit moment  wordt 322 ingezet in Afghanistan, vanaf vliegveld Mazar-e-Sharif, voor het beveiligen van de Nederlandse politietrainingsmissie en het ondersteunen van grondtroepen van de internationale coalitie.

Historische vliegtuigen

Tijdens de jubileumviering maken tussen 14.00 uur en 17.30 uiteenlopende vliegtuigtypen demonstratievluchten. Onder meer de F-16, de Fokker Four, de Harvard, de Hawker Hunter en Spitfires van Historische Vlucht en British Memorial Flight komen langs.

Datum: woensdag 12 juni 2013, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Friesland, Groningen, Leek, Leeuwarden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry