Weekoverzicht Defensie-operaties

11/06
2013
Militairen van de Politie Training Groep verzorgden trainings- en begeleidingsactiviteiten voor Afghaanse agenten in verschillende districten van de provincie Kunduz. Een overzicht van de Defensie-operaties van 3 tot en met 9 juni.

Training

Op het Regionaal Training Centrum in Kunduz-Stad volgde een aantal agenten een scenario-training van EUPOL, waar op verschillende niveaus werd geoefend in de samenwerking tussen politie en de gehele justitiële keten.

Nederlandse F-16-jachtvliegtuigen van de Air Task Force, gestationeerd op Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan, vlogen diverse verkennings- en ondersteuningsmissies.

Antipiraterij

Het Multipurposefregat van Speijk, actief voor de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield, voerde verkenningen uit voor de noordkust van Somalië. Tijdens de patrouilles werden verschillende schepen gecontroleerd, zonder dat men verdachte zaken vond. Op open zee kreeg de Van Speijk nieuwe voorraden van het Britse schip RFA Fort Victoria.

VPD's

Een beveiligingsteam van mariniers, een zogenoemd Vessel Protection Detachment, was aan boord van de MV Happy Dynamic van de firma Big Lift Shipping. Zij beschermden het schip op weg naar de haven van Galle (Sri Lanka) tegen eventuele aanvallen van piraten bij de Hoorn van Afrika.

Afgelopen week werd het 60e VPD ingezet sinds de instelling van deze teams in het voorjaar van 2011. Na aankomst in de haven van Galle ging het team van boord en keerde terug naar Nederland. Een tweede team dat aan boord was van een ander schip van deze firma keerde eerder in de week al terug naar Nederland.

Turkije

In de omgeving van de Turkse stad Adana zijn ruim 250 Nederlandse militairen actief met Patriot-luchtverdedigingssystemen. Zij staan daar om de bevolking van deze stad en het grondgebied van Turkije te beschermen tegen mogelijke aanvallen van ballistische raketten uit Syrië.

Duitsland

Nederlandse landmachtmilitairen ondersteunden deze week de bewoners van de Duitse stad Torgau en omgeving bij het voorkomen van overstromingen. Het gebied wordt geteisterd door de hoge waterstanden van de rivier de Elbe. De genisten uit Wezep waren in de buurt voor een oefening en besloten direct te hulp te schieten door de dijken te verhogen en te verstevigen over een afstand van bijna 2 kilometer. Ze werken daarbij samen met de plaatselijke autoriteiten en bevolking.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Caribisch gebied

Het patrouilleschip Zr. Ms. Holland heeft tijdens een operatie in de Caribische Zee 10 opvarenden gered van een zinkend schip. De Holland volgde het schip, omdat het vermoeden bestond dat een grote hoeveelheid drugs aan boord was. De geredde bemanningsleden zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

MTV

De Koninklijke Marechaussee verrichtte diverse aanhoudingen tijdens controles voor het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV). De marechaussee voert die controles in de voormalige grensgebieden uit onder gezag van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Meest opvallend was de aanhouding van een 42-jarige Duitser, die in een internationale trein bij Arnhem werd gepakt met € 82.000 contant bij zich. Omdat hij geen aannemelijke verklaring kon geven hoe hij aan het bedrag kwam, werd de man aangehouden voor witwassen.

Explosieven

Explosievenruimers van Defensie kwamen ruim 50 keer in actie voor het ruimen van projectielen, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. 2 keer betrof het een geïmproviseerd explosief. Mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Koninklijke Marine voeren 6 keer uit voor het ruimen van explosieven.

Een reddingshelikopter van Defensie steeg 5 keer op voor het vervoer van patiënten van de Waddeneilanden naar ziekenhuizen in Sneek en Leeuwarden. Daarnaast werd de helikopter 2 maal gealarmeerd voor een reddingsactie, maar de inzet ging uiteindelijk niet door.

Datum: dinsdag 11 juni 2013, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Arnhem, Duitsland, Friesland, Gelderland, Hoorn, Leeuwarden, Noord-Holland, Sneek, Sri Lanka, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry