Europees tekort aan verpleegkundigen dreigt

05/06
2013
UTRECHT (EZPress) - De toenemende vergrijzing en (daardoor) stijgende vraag naar zorg en het uittreden van een grote groep verpleegkundigen die straks met pensioen gaat, leiden in meerdere Europese landen tot een tekort aan verpleegkundigen. Dat blijkt uit het rapport ‘Health at a Glance Europe 2012’. Daar komt bij dat het beroep van verpleegkundige door slechte salarissen en arbeidsvoorwaarden en weinig aanzien voor de functie voor de nieuwe generatie geen aantrekkelijk perspectief vormt.

In Nederland probeert de overheid het dreigende probleem aan te pakken door onder meer het beroep van verpleegkundige interessanter te maken, door meer ruimte en verantwoordelijkheid te geven en in te zetten op regelarme zorg. Daarnaast wordt de oplossing gezocht in ICT en online oplossingen (E-zorg) om zo een arbeidsbesparing te realiseren. Ook is er een duidelijk zichtbare verschuiving naar een dringender beroep op mantelzorgers.

Excellente Zorg

Om verpleegkundigen te behouden voor de zorg zet V&VN het programma Excellente Zorg in. Uit metingen blijkt dat verpleegkundig leiderschap en autonomie niet alleen leiden tot aantoonbaar betere patiëntenzorg, maar ook bijdragen aan het behoud van verpleegkundigen en verzorgenden.

//Einde bericht

Bron: V&VN

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 5 juni 2013, 12:32
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Leiden, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry