Bloedvaten in oog verraden de gezondheid van uw hersenen

04/06
2013
Nieuw onderzoek wijst erop dat de bloedvaten aan de achterzijde van het netvlies ons meer kunnen vertellen over de gezondheid van de hersenen. Zo is wellicht tientallen jaren van tevoren al te voorspellen of iemand later een grote kans heeft op dementie of andere cognitieve problemen.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen die op jongere leeftijd lager scoren tijdens IQ-tests later een grotere kans hebben op een slechte gezondheid. Ook is hun levensduur vaak korter. Dat is deels te verklaren door sociaal-economische factoren en de levensstijl van deze groep. Maar deze factoren kunnen het verband niet helemaal verklaren. Vandaar dat psychologen op het idee kwamen dat het IQ wel eens iets meer kan vertellen over de gezondheid van het brein en dan met name de gezondheid van de bloedvaten die ons brein van zuurstof en voedingsstoffen voorzien.

Het onderzoek

Om te kijken of dat het geval was, bestudeerden ze meer dan 1000 mensen die tussen april 1972 en maart 1973 geboren waren. Ze keken naar het IQ dat deze mensen op 38-jarige leeftijd hadden en bestudeerden onder meer de levensstijl, gezondheid en de bloedvaten aan de achterzijde van het netvlies van deze mensen.

Datum: dinsdag 4 juni 2013, 16:46
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry