NASA gaat 3D printen aanboord van het ISS testen

03/06
2013
NASA gaat in 2014 aan boord van het International Space Station in gewichtloosheid van de ruimte 3D printers testen.

Zonder zwaartekracht in de ruimte is zelfs tandenpoetsen voor astronauten een uitdaging. Je kan immers niet zomaar even je mond spoelen met water en dat in een gootsteentje uitspugen. Zonder zwaartekracht zou dat alle kanten op zweven. In principe geldt dat voor alles wat zo gewoontjes is in ons dagelijks leven op aarde, complex en moeilijk is aan boord van een ruimteschip. Eventjes een vervangend kapot onderdeeltje bestellen is er ook niet bij. Zeker niet als we in de nabije toekomst bemande missies naar Mars gaan uitvoeren. Een onderdeel verstuurd vanaf de Aarde zou er maanden overdoen om de Marsbewoners te bereiken.

Geen wonder dat NASA veel potentie ziet om in de toekomst in de ruimte onderdelen, voedsel en complete ruimtestations 3D te printen. Maar dan moeten wel eerst de zero-gravity problemen die bij het 3D-printen in de ruimte komen kijken, opgelost worden.

NASA heeft met het bedrijf Made in Space een contract afgesloten om de eerste 3D-printer de ruimte in te sturen. De speciaal aangepaste 3D printer zal in 2014 klaar moeten zijn voor een lancering naar het ISS. Made in Space heeft op aarde al menig tests gedaan aan boord van vliegtuigen die parabolische vluchten maken om kortstondig in duikvlucht 'nul-zwaartekracht' na te bootsen.

Het bedrijf heeft tijdens deze experimenten meerdere 3D-printmethodes onderzocht en zal het komende jaar nog meer testen uitvoeren. De speciaal aangepaste 3D-printer werkt met de extrusiemethode, vooral bekend van de vele hobby 3D printers zoals de Makerbot, die kunstof verwarmen en door klein gaatje persen om het te printen object laagje voor laagje op te bouwen. De tests aan boord van het ISS moeten aantonen dat de 3D-prints in de ruimte net zo goed zijn als de prints die Made in Space tijdens de hyperbolische vluchten maakten.

Hier op aarde hebben een aantal architecten van het Institute for Advanced Architecture of Catalonia and the Joris Laarman Studio in Amsterdam weliswaar geen 'zero-gravity-printer' gemaakt, maar wel eentje die met de zwaartekracht tart. Zij noemen het 'Anti-gravity 3D printing'.

Datum: maandag 3 juni 2013, 12:02
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry