Vogelgriep in Leusden

03/06
2013
DEN HAAG (EZPress) - In Leusden is bij een pluimveebedrijf met 11.000 legkippen vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Dit bedrijf heeft buitenuitloop. Het gaat waarschijnlijk om de milde H7 variant.

Omdat een laagpathogene (milde) H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, wordt het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Maatregelen

Vanaf zaterdag 1 juni om 13.00 uur geldt er in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf in Leusden een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied liggen 11 andere pluimveebedrijven. De dieren op deze bedrijven zullen de komende dagen worden gecontroleerd op vogelgriep.

De komende periode geldt voor die bedrijven ook een afschermplicht. Dat betekent dat alle pluimvee op die bedrijven binnen gehouden moet worden. Deze verplichting geldt alleen voor de commerciƫle pluimveehouders.

//Einde bericht

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: maandag 3 juni 2013, 08:03
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Leusden, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry