Haagse rechters doen proef met enkelband

31/05
2013
Den Haag , 31-5-2013

Twee Haagse rechters dragen vanaf maandag 3 juni vijf dagen lang een elektronische enkelband van Reclassering Nederland. Zij ondergaan dit op eigen verzoek. Ze willen zo gevoel krijgen voor wat het dragen van zo’n band betekent voor mensen die dit opgelegd krijgen.

Gedurende vijf dagen moeten de rechters tussen 7 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends verplicht thuis zijn. Ze mogen dan geen stap buitenshuis zetten, dus ook niet in hun tuin of balkon. Een van de rechters krijgt naast dit locatiegebod, ook een locatieverbod. Hij mag tijdens de proef niet binnen een straal van 5 kilometer van het centrum van zijn woonplaats Leiden komen.

De band die zij dragen is dezelfde als die op dit moment gebruikt wordt voor elektronisch huisarrest. Zij kunnen de band tijdens de proef niet afdoen. In vijf dagen verwachten ze voldoende zicht te krijgen op het effect van het dragen van zo’n band.

De rechter-commissaris kan in de toekomst als eerste in de keten mogelijk besluiten het dragen van een enkelband op te leggen, als variant op detentie. Beide Haagse rechters beslissen als rechter-commissaris over de eerste periode van voorarrest van verdachten in strafzaken.

Datum: vrijdag 31 mei 2013, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry