Daling criminaliteit zet door in Utrecht

27/05
2013
27-05-2013

De geregistreerde criminaliteit in de gemeente Utrecht is in de maanden januari tot en met april 2013 met zeven procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. De daling geldt voor bijna alle vormen van criminaliteit; de grootste afname zagen we bij auto- en woninginbraak en geweld. Alleen fietsdiefstal, zakkenrollen en winkeldiefstal zijn toegenomen.

Het aantal misdrijven in de gemeente Utrecht is op het laagste niveau sinds 2010. In de periode januari tot en met april 2013 daalde het aantal geslaagde woninginbraken met 27 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar ervoor. Toen zagen we weliswaar een piek in het aantal woninginbraken, maar de dalende trend die we in 2011 en 2012 hebben gezien zet zich in het eerste trimester van dit jaar voort. Het aantal autokraken is gedaald met 23 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Met toezicht, maatregelen op zogeheten 'hotspots', voorlichting en aandacht voor de veiligheid van parkeergarages willen de veiligheidspartners er op z'n minst voor zorgen het aantal autokraken niet weer stijgt. Geweldsmisdrijven daalden met 21 procent. Dat is inclusief het huiselijk geweld dat afnam met 14 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal straatroven daalde met 41 procent, onder meer omdat de politie extra heeft ingezet op piekmomenten in de binnenstad.

Een toename zagen we in de eerste vier maanden van 2013 in fietsdiefstal, zakkenrollen en winkeldiefstal met respectievelijk 11, 37 en 8 procent ten opzichte van het eerste trimester 2012. Voor winkeldiefstallen geldt dat winkeliers aangeven dat er daadwerkelijk meer wordt gestolen in winkels én dat vanuit het programma Veilig Ondernemen de aangiftebereidheid onder winkeliers is gestimuleerd. Het terugdringen van winkeldiefstal staat hoog op de agenda, onder meer in de samenwerkingsverbanden rond het Keurmerk Veilig Ondernemen.

De aanpak jeugdgroepen is een prominent onderdeel van de veiligheidsaanpak. Het aantal meldingen van jongerenoverlast is gedaald met 33 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In april is bovendien het bewonerspanel bevraagd over de ervaren jongerenoverlast; de derde keer dat dit is gedaan (eerdere metingen vonden plaats in maart en september 2012). De resultaten hiervan laten een lichte verbetering zien met vier van de tien respondenten die zich wel eens onveilig voelen door rondhangende jongeren in de buurt. Van de respondenten die wel eens te maken hebben met rondhangende jongeren zegt 7 procent hier vaak last van te hebben (was 9 procent). 38 procent heeft soms last en 41 procent zelden. Iets meer respondenten (13 procent) geeft aan dat de jongerenoverlast minder is geworden (was 9 procent). De daling van de geregistreerde criminaliteit is ook terug te zien in de plek van de gemeente Utrecht op de AD Misdaadmeter: de stad is uit de top tien.

Hier vindt u het veiligheidsbeeld in de eerste vier maanden van 2013 in de gemeente Utrecht, samengesteld door Bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden-Nederland.

Datum: maandag 27 mei 2013, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry