Weekoverzicht Defensie-operaties

21/05
2013
Defensie heeft het Pinksterweekeinde een F-16 van vliegbasis Volkel ingezet bij de zoektocht naar de toen nog vermiste jongetjes Ruben en Julian uit Zeist. Defensie assisteerde ook bij het sporenonderzoek in deze dramatische zaak. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 13 tot en met 20 mei.

Het jachtvliegtuig zocht met het fotoverkenningssysteem Recce Lite de niet beboste delen van een gebied af. Ook speurde een groep van zo’n 10 zogenoemde combat trackers van het Korps Mariniers in het bosgebied tussen Doorn en Rhenen naar sporen. De mariniers werden ondersteund door 2 forensisch archeologen.

Illegale opslag

Landmachtspecialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en combat trackers van het Korps Mariniers ondersteunden met succes de Nationale Politie bij een zoekactie naar de illegale opslag van wapens en munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Ze troffen in Enschede en Rossum een grote hoeveelheid projectielen en zware wapens aan. Een deel van de munitie is dezelfde avond op een veilige plek onschadelijk gemaakt. In deze zaak zijn 3 verdachten aangehouden.

Zoekteams

In Rotterdam en Den Haag ondersteunden 4 Advanced Search Teams (AST) van de Landmacht de Nationale Politie bij het doorzoeken van woonwagenkampen en woningen. Met hun specialistische apparatuur ontdekten zij onder een woning in Moerdijk een kelder die was uitgerust voor het drogen en inpakken van henneptoppen. De politie heeft met deze actie een bende opgerold die een netwerk van hennepkwekerijen runde.

Marineduikers hebben gezocht naar een vermiste Belgische duiker in de Oosterschelde. De 16-jarige Belgische jongen was met een groepje aan het duiken, toen hij op 30 meter diepte onwel werd. Zijn mededuiker verloor hem uit het oog toen de zogeheten buddylijn tussen hen losraakte.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie om projectielen uit de Tweede Wereldoorlog te ruimen. Driemaal betrof het een geïmproviseerd explosief.

De AB-412 reddingshelikopter kwam 4 maal in actie om patiënten van de Waddeneilanden naar het vaste land te brengen. 

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee heeft 3 mannen aangehouden bij een grote controle langs de Duitse grens. De marechaussee inspecteerde in totaal 477 voertuigen en 972 personen. Ook inde de marechaussee zo’n €2.000 aan boetes.

Bij Groningen Airport Eelde controleerde de marechaussee honderden passagiers en bezoekers op bezit van vuurwapens en munitie en slag- en steekwapens. Ook het verkeer naar de noordelijke luchthaven werd gecontroleerd.

Met de vondst van een Colt C7, een geweer in gebruik bij Defensie, hebben rechercheurs van de marechaussee een wapendiefstal opgelost. Voor de ontvreemding, die in maart werd gepleegd tijdens een oefening in Nunspeet, zijn al 3 verdachten aangehouden. Op hun aanwijzing is vorige week gericht gezocht naar het gestolen wapen. Een duikteam van de Koninklijke Marine heeft het wapen in het Drontermeer aangetroffen. De inzet van de Marechaussee vond plaats onder gezag van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Caribisch gebied

Zr. Ms. Friesland heeft 1.600 kilo marihuana onderschept voor de kust van Costa Rica. Het stationsschip van Defensie in het Caribisch gebied nam op dat moment deel aan de internationale drugsbestrijdingoperatie Martillo. Met de Belgische boordhelikopter van de Friesland zijn uiteindelijk 89 balen marihuana uit zee gevist met gezamenlijk bijna 1.600 kilo. De drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor verder onderzoek. 

De Kustwacht Caribisch Gebied heeft in nauwe samenwerking met het Korps Politie Aruba een grote hoeveelheid verdovende middelen onderschept op een snelle boot nabij Aruba. Ook zijn 4 illegale immigranten aangehouden. In de nasleep van deze actie zijn ook op het land 4 personen aangehouden.

Afghanistan

De politietrainingsgroep in Kunduz hielden oefen- en begeleidingsactiviteiten in de verschillende districten. 10 cursisten uit het district Kunduz kregen hun diploma voor de vervolgopleiding uitgereikt.

Nederlandse F-16’s vlogen diverse verkenningsvluchten. In de provincie Kunar werd op verzoek van een Amerikaanse eenheid laag overgevlogen om vijandelijke strijders af te schrikken. Er zijn geen wapens ingezet. 

Somalië

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter patrouilleerde voor de kust van Somalië en in de internationale zone voor de EU-antipiraterij-missie Atalanta. 

Beveiliginsgteams

Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, waren aan boord van Nederlandse schepen om ze te beschermen tegen aanvallen van piraten bij de Hoorn van Afrika. Mariniers beveiligen op dit moment MV Happy Dynamic, MV Finesse en MV Transshelf. De MV Happy Rover en MV Target zijn veilig aangekomen in Galle (Sri Lanka). In de havenstad gingen beide teams van boord. 

Datum: dinsdag 21 mei 2013, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Aruba, Costa, Costa Rica, Enschede, Friesland, Gelderland, Groningen, Hoorn, Moerdijk, Noord-Brabant, Noord-Holland, Noordelijke, Nunspeet, Overijssel, Rhenen, Rotterdam, Sri Lanka, Utrecht, Zeist, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry