Meteoriet veroorzaakt flinke explosie op de maan

21/05
2013
Astronomen zijn er getuige van geweest hoe een meteorietinslag een enorme explosie op de maan heeft veroorzaakt. De explosie was zo helder dat deze vanaf de aarde – zonder telescoop – zichtbaar was.

De ruimtesteen die op het maanoppervlak insloeg, was naar schatting ongeveer dertig tot veertig centimeter groot en woog ongeveer veertig kilo. Op het moment van inslag had de steen een snelheid van meer dan 90.000 kilometer per uur.

De explosie

De explosie die ontstond, was zeer helder. Gedurende ongeveer één seconde gloeide de locatie van de inslag net zo sterk als een ster met een magnitude van 4.

Verschillende stadia van de explosie. Afbeelding: NASA.

De krater

Onderzoekers vermoeden dat de explosie een krater van zo’n twintig meter breed heeft geslagen. Als de krater werkelijk zo groot is, zou de Lunar Reconnaissance Orbiter die om de maan cirkelt in staat moeten zijn om deze krater vast te leggen. Als dat lukt, kunnen onderzoekers de helderheid van de explosie en de grootte van de krater naast elkaar leggen en meer zeggen over de totstandkoming van andere maankraters.

Datum: dinsdag 21 mei 2013, 08:57
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry