Geen energie verliezen? Vraag via een `mupi` een warmtescan aan!

17/05
2013
17-05-2013

Vanaf vandaag kunnen Utrechters bij een zogeheten mupi, een verlichte, interactieve reclamezuil, een warmtescan opvragen van hun woning. Deze laat zien of er uit je huis veel warmte weglekt, dus of isolatiemaatregelen zin hebben. De mupi staat de komende week op de hoek van het Vredenburg/Achter Clarenburg. Wethouder De Rijk neemt de mupi vanmiddag symbolisch in gebruik. Vanmiddag wordt ook de tweede voortgangsrapportage van 'Utrechtse Energie!' gepresenteerd, het programma van de gemeente dat initiatieven van bedrijven en bewoners ondersteunt.

Utrecht bruist van de energie-initiatieven, zo blijkt uit de voortgangsrapportage. Buren schaffen samen zonnepanelen aan, scholen wekken voor een hele straat zonne-energie op, supermarkten dekken hun koelkasten af en kantoren besparen grootschalig energie. Op de mupi is ook een filmpje te zien van alle energie-initiatieven in de stad. De mupi komt de komende maanden op acht verschillende plekken in de stad te staan.

Duizenden Utrechters betrokken bij energieprogramma
`Utrecht heeft initiatiefrijke bewoners. Als het ergens kan om voorop te lopen in de verandering naar een nieuwe energie, dan is het in Utrecht!` zegt Mirjam de Rijk, wethouder Financiën en Duurzaamheid. Inmiddels heeft 60% van Utrechtse hotelkamers het internationale keurmerk Green Key, besparen de grootste Utrechtse kantoren het energieverbruik van 15.000 gezinnen en telt de stad ongeveer 20.000 zonnepanelen waarvan een groot deel samen met de buren zijn aangeschaft. Het gasverbruik in de woningbouw is afgelopen jaren met 10% gedaald.

Bedrijven werken samen via branches (hotels, winkeliers en de zorgsector) of per gebied zoals bedrijventerrein Lage Weide. Herman Schiltkamp, directeur warmtebouw op Lage Weide: `Een groen en vitaal Lage Weide is van grote waarde voor de stad. Het maakt ons aantrekkelijk als vestigingsplaats voor bedrijven`. Ook de kantoren op Rijnsweerd werken samen, vooral bij de ontwikkeling van bodemenergie en energiebesparing.

Resultaten
Voor het programma Utrechtse Energie is vier jaar lang 6,5 miljoen beschikbaar. Enkele resultaten van het afgelopen jaar op een rij:
• 2.100 zonnepanelen zijn geplaatst vanuit het initiatievenfonds. Door dit samen met je buren te doen zijn collectieven gevormd die nu verder werken aan energiebesparing;
• 60% van de hotelkamers in Utrecht heeft de Green Key naast congreslocaties als de Jaarbeurs;
• Op een zonnige dag wekken de scholen in Utrecht voor 60 huishoudens elektriciteit op en er komen steeds meer scholen bij met zonnepanelen;
• Utrecht loopt voorop in Nederland met een innovatief project waarbij een school, een elektrische deelauto en een wijk aan elkaar zijn gekoppeld.
• Op 84 bewonersavonden zijn bewoners samengebracht en geïnformeerd over energiebesparing. De opkomst geeft aan dat het onderwerp leeft in de stad;
• De grootste Utrechtse kantoren hebben afgesproken gezamenlijk CO2 te besparen ter grootte van 15.000 gezinnen;
• Door samen te werken met Stedin en Eneco is er goed zicht op het warmte- en elektriciteitsverbruik in de stad.

Datum: vrijdag 17 mei 2013, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Buren, Gelderland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry