Doorbraak: wetenschappers toveren huidcel om tot menselijke stamcellen

16/05
2013
Wetenschappers zijn er, na zeven pogingen, in geslaagd om menselijke stamcellen te produceren. Zij hebben een manier gevonden om huidcellen te herprogrammeren in embryonale stamcellen die zichzelf in iedere type cel kunnen transformeren.

Deze doorbraak is van groot belang voor de geneeskunde. Onderzoekers denken dat stamceltherapieën in de toekomst beschadigde cellen kunnen vervangen. Deze beschadigde cellen ontstaan vaak door ziekte of verwonding. Zo kunt u denken aan de ziekte van Parkinson, multiple sclerosis (MS), hart- en vaatziekten en verwondingen aan de rugwervel.

Voorheen waren wetenschappers er enkel in geslaagd om huidcellen van apen te transformeren in embryonale stamcellen. Nu kan dit ook met menselijke huidcellen.

SCNT

De techniek die de onderzoekers gebruikten is een variant van een methode genaamd somatic cell nuclear transfer (SCNT). Met deze techniek wordt de kern van een cel, die het DNA van een individueel bevat, getransplanteerd in een eicel waarvan het genetisch materiaal is verwijderd. Vervolgens ontwikkelt de onbevruchte eicel zich en produceert deze stamcellen.

Datum: donderdag 16 mei 2013, 14:23
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry