Jaarverslag Inspecteur-Generaal: betrokkenheid personeel buitengewoon

15/05
2013
Ondanks de nodige scepsis over de huidige situatie blijven de inzet, loyaliteit en betrokkenheid onder het Defensiepersoneel buitengewoon. Dat constateert de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht IGK) in zijn jaarverslag over 2012.

Luitenant-generaal der mariniers Ton van Ede heeft het verslag aangeboden aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Het rapport is vandaag naar de Tweede Kamer gezonden.

De IGK heeft het afgelopen jaar 462 verzoeken om bemiddeling ontvangen; een lichte daling ten opzichte van 2011. Opvallend, maar wel in lijn met de onzekerheid over de toekomstmogelijkheden binnen de krijgsmacht, is de stijging met ruim 10% van de afgeronde bemiddelingen die een relatie hebben met dit onderwerp.

Verzwaring

Generaal Van Ede bespeurt in zijn verslag “een brede zorg” onder het personeel over het dreigende verlies aan kennis en ervaring door de bezuinigingen. De vraag naar zicht op toekomstperspectief en invulling van de rol als aantrekkelijke werkgever is groot. De reorganisaties en de daaruit voortkomende projecten veroorzaken een verzwaring van de werklast, vooral het midden- en hogere kader.

De betrokkenheid en inzet van het personeel zijn belangrijke bouwstenen voor de defensieorganisatie van de toekomst. Tegelijk vormen de zorgen en scepsis een belangrijk aandachtspunt voor het behoud van talent, de ambassadeursrol van het eigen personeel en de wervingskracht om de defensieorganisatie te vullen.

Talent

De IGK maakt melding van 2 specifieke onderzoeken die hij dit jaar wil laten uitvoeren. Het gaat in eerste instantie om de zorgvuldige begeleiding van degenen die zonder functie raken en die worden begeleid naar ander werk binnen of buiten Defensie. “Anderzijds wil ik mij richten op de gevoelde spanning tussen regelgeving in het personele functiegebied en de regelvrijheid van commandanten.”

Verder richt hij zich op het behoud van kennis en ervaring bij de uitwerking van de numerus fixus, de vulling van de organisatie en beheer van talent.

Verwijzingen

Brief minister van Defensie over jaarverslag IGK 2012Beleidsnota | 15 mei 2013 | pdf, 3 pagina's, 73 kBJaarverslag Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht 2012Beleidsnota | 15 mei 2013 | pdf, 158 pagina's, 6 MB

Datum: woensdag 15 mei 2013, 12:48
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Ede, Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry