Junk-DNA is soms echt junk: complex leven lijkt het niet nodig te hebben

13/05
2013
DNA dat geen functie lijkt te hebben – oftewel junk-DNA – komt in heel veel organismen op aarde voor. Een nieuw onderzoek komt nu met een verrassende conclusie: hoewel het DNA veelvuldig voorkomt, heeft complex leven het niet echt nodig.

Ongeveer twee procent van het menselijk genoom bestaat uit functioneel DNA: DNA dat codeert voor eiwitmakende genen. De overige 98 procent bestaat uit niet-coderende genen die ook wel junk-DNA worden genoemd. En wij mensen zijn niet de enigen met zo’n grote hoeveelheid junk-DNA. Er zijn veel meer organismen die er over beschikken. Al jaren vragen onderzoekers zich af waarom junk-DNA in zulke grote hoeveelheden voorkomt en of het misschien toch belangrijker is dan de naam doet vermoeden.

Vleesetende plant

Een nieuw onderzoek wijst erop van niet. Wetenschappers bestudeerden de vleesetende plant Utricularia gibba. Tot hun verbazing bleek 97 procent van het genoom van de plant te bestaan uit functioneel DNA. Het lijkt erop dat de plant door de generaties heen druk bezig is geweest om het junk-DNA in zijn genoom te wissen, zo schrijven de onderzoekers in het blad Nature.

Datum: maandag 13 mei 2013, 14:33
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry