Samenwerking Brits-Nederlandse mariniers na 40 jaar springlevend

08/05
2013
Het Korps Mariniers en de Britse Royal Marines hebben vandaag hun 40-jarig samenwerkingsjubileum gevierd. Dit gebeurde aan boord van de amfibische transportschepen HMS Bulwark en Zr. Ms. Johan de Witt, beide afgemeerd aan de Rotterdamse Wilhelminakade.

Intensievere samenwerking

Bij deze gelegenheid tekenden minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Britse collega-minister Andrew William Murrison een intentieverklaring voor nog meer samenwerking binnen het mariniersverband United Kingdom/Netherlands Amphibious Force (UK/NL AF). Zo streven de korpsen naar nauwere samenwerking rond gespecialiseerde taken als maritieme antiterreur, boarding operaties en maritime sniping. Ook worden doctrines en materieelbehoeften verder op elkaar afgestemd.

Voorbeeld

Hennis: “Al 40 jaar is de UK/NL AF een schoolvoorbeeld van duurzame, international militaire samenwerking. Volledig geïntegreerde marinierseenheden, in staat tot operaties op en vanuit zee in het hoogste geweldsspectrum. Uniek in de wereld. We delen kennis, personeel en ervaring, maar vooral delen we begrip en vertrouwen.”

Spectaculaire antipiraterijdemonstraties

Secretaris-generaal van Defensie Erik Akerboom en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp kregen op uitnodiging van Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom en de beide korpscommandanten spectaculaire antipiraterijdemonstraties voorgeschoteld. Hierbij kwamen Britse en Nederlandse landingsvaartuigen, snelle motorboten en de nieuwe vervoermiddel van de Nederlandse zeesoldaten, de NH90-transporthelikopter, in actie. 

Vanaf de omliggende kades genoot het toegestroomde publiek. De dag werd afgesloten met een ‘sail past’ van alle aanwezige militaire vaartuigen.

Open voor publiek

Morgen is de Johan de Witt aan de Parkkade opengesteld voor het publiek. Aan boord is onder meer Nederlandse en Britse mariniersuitrusting te zien. Verder geeft de marinierskapel er een concert. Op de kade staat de road show van de Koninklijke Marine met een klimwand en een brugsimulator. Hier geeft de Royal Marines Marching Band een muziekshow.

Historie

Sinds 1973 vormen de Nederlandse en Britse mariniers een gezamenlijke amfibische strijdmacht. Dit als onderdeel van de European Multinational Maritime Force en de overkoepelende CJTF Striking Fleet Atlantic  van de NAVO. De eenheid kan wereldwijd worden ingezet in bergachtig terrein, al dan niet onder arctische omstandigheden. Het Nederlandse deel van UK/NL AF bestaat uit zo’n 1.000 man.

Verwijzingen

Toespraak minister Defensie Hennis-Plasschaert 40 jaar UK/NL Amphibious Force Webpage | 8 mei 2013 | pdf, 3 pagina's, 51 kBSpeech minister International Security Strategy 40 years UK/NL Amphibious ForceWebpage | 8 mei 2013 | pdf, 2 pagina's, 30 kB

Datum: woensdag 8 mei 2013, 14:38
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry